„Arbitru” sau „albitru”? Care este forma corectă?

arbitru

Vorbim astăzi despre un element foarte important al unei competiții sportive: o persoană responsabilă să se asigure că regulile sunt respectate, astfel încât rezutatul să fie corect și obiectiv. Cum este corect: „arbitru” sau „albitru”? Întrucât ambele forme circulă în comunicarea de zi cu zi, vom veni cu varianta corectă, așa cum spun lucrările de specialitate!

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), singura formă corectă este „arbitru”, cu „r”. Forma cu „l” nu este consemnată, prin urmare, utilizarea sa este improprie pentru limba standard.

 

 

arbítru (-bi-tru) s. m.art. arbítrul; pl. arbítri, art. arbítrii

 

 

 

Forma „albitru” s-a dezvoltat în timp, probabil, din cauza unui confort în pronunție: este mai ușor de pronunțat gruparea „l – b” (cf. alb, albastru, albatros, albină, bulb, tolbă,  etc..) decât „r – b” – poziția apexului în pronunție încurajează ca după o laterală lichidă („l”) să urmeze o bilabială („b”, „p”). Gruparea „r – b” este mai degrabă specifică neologismelor, nefiind atât de „naturală” (erbicid, erbacee, urbe) cu câteva excepții, desigur (orb, ciorbă, sorb, cărbune etc..). Probabil o astfel de analogie a condus înspre forma „albitru” (formă eronată, din toate punctele de vedere).

 

Haideți să vedem și o definiție a termenului, extrasă din Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

 

ARBÍTRU, arbitri, s. m. 1. Persoană, organizație, instanță aleasă sau desemnată pentru cercetarea și rezolvarea unui litigiu. 2. Persoană însărcinată să conducă desfășurarea unei competiții sportive. – Din fr. arbitre.

 

O definiție mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

arbítru1 sm [At: PRAV. (1814), 14/15 / Pl: ~ri / E: fr arbitre, lat arbiter1 Judecător ales de părțile împricinate pentru a rezolva un litigiu Si: (înveretocrit. 2 Instanță aleasă pentru a rezolva un litigiu. 3 Expert numit de tribunal și însărcinat să-și dea părerea într-o afacere. 4 (Îs) ~ de stat Arbitru (2) care judecă litigiile patrimoniale dintre organele și instituțiile de stat, dintre organizațiile și întreprinderile economice ale statului. 5 Judecător suprem și stăpân absolut. 6 Persoană care impune o modă. 7 (Spt) Persoană care conduce desfășurarea unei competiții sportive.

 

Dacă tot discutăm acest substantiv, să nu uităm nici de conceptul de „liber-arbitru”! Acesta se scrie întotdeauna cu cratimă, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005). Atenție! Acest substantiv este de gen neutru!

 

!líber-arbítru (-bi-tru) s. n.art. líberul-arbítru (dar: liberul său arbitru)

 

Acest substantiv se referă la capacitatea omului de a acționa conform propriei voințe (concept dezvoltat în sfera filosofiei idealiste) (după fr. libre arbitre)

Prin urmare,

Corect: arbitru

Greșit: albitru

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru și îl consideri util, s-ar putea să te intereseze și alte articole de-ale noastre. Ai mai jos câteva:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

„Arbitru” sau „albitru”? Care este forma corectă?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat