„Ar urmări” sau „ar urmării”? Care este forma corectă?

ar urmari sau ar urmarii vox valachorum

Nu „urmărește” mereu întrebarea: „Cum e corect?”. Astăzi vorbim despre un alt verb care ridică, din când în când, semne de întrebare cu privire la grafierea corectă: „ar urmări” sau „ar urmării”. Acel „i” final se aude mai pronunțat, mai puternic, fapt pentru care ne întrebăm dacă nu cumva e dublat.

 

Fiind vorba despre modul condițional-optatitv, pornim de la premiza că întotdeauna se va respecta regula de formare. Timpul prezent al acestui mod verbale se va forma cu ajutorul auxiliarului „a avea” cu formele sale: aș, ai, ar, am, ați, ar + forma de infinitiv (adică de dicționar) a oricărui verb de conjugat.

 

Cum trebuie să procedăm, deci? Mergem la DOOM3, verificăm forma standard a verbului și nu facem decât să îi adăugăm în față auxiliarului. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române:

 

DOOM3

urmări (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. urmăresc, 3 sg. urmăreșteimperf. 1 urmăreamconj. prez. 1 sg. să urmăresc, 3 să urmărească

 

 

 

Observăm că verbul nostru are un singur „i” final. Sunt, de fapt, puține verbele care să aibă doi „i” aici (de exemplu: „a prii”, „a se sfii”, „a înmii”). Să vedem, prin urmare, cum arată verbul nostru conjugat la modul condițional-optativ, timpul prezent:

(eu) aș urmări

(tu) ai urmări

(el) / (ea) ar urmări

(noi) am urmări

(voi) ați urmări

(ei) / (ele) ar urmări

 

Să vedem acum și o definiție a verbului nostru, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

 

URMĂRÍ, urmăresc, vb. IV. Tranz. 1. A merge, a se deplasa, a fugi după cineva, pe urmele cuiva (pentru a supraveghea, pentru a ajunge, a prinde). ♦ A ține pe cineva sub observație; a supraveghea. ♦ A face demersuri judiciare împotriva cuiva. 2. A se conduce după un anumit principiu, după o anumită concepție călăuzitoare. 3. A însoți pe cineva sau ceva cu privirile, cu gândul. ♦ A privi ceva în mișcare, în desfășurare. 4. Fig. A obseda, a chinui, a tortura. 5. A studia o problemă, o temă, activitatea cuiva etc. cu un anumit scop (practic). ♦ A asculta cu atenție o expunere orală, executarea unei compoziții muzicale etc. 6. A avea drept scop, a tinde la… – Urmă + suf. -ări.

 

Prin urmare,

Corect: ar urmări

Greșit: ar urmării

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Ar urmări” sau „ar urmării”? Care este forma corectă?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat