Avem din nou în față o greșeală banală, însă mult prea des întâlnită în sfera vorbitorilor de limbă română. De data aceasta, problema se va rezolva cu multă facilitate. Întotdeauna când avem o neliniște în ceea ce privește un anumit cuvânt din limbă, e bine să apelăm la o lucrare de specialitate. Dacă ne uităm în DEX, observăm că forma noastră corectă este aceea de „apendice„, respecitv „apendicită„.
Dex.ro susține următoarele: apendicele este „1. Mică prelungire a tubului intestinal, în partea de jos a cecului. 2. Parte secundară a unui obiect, care se prezintă ca o prelungire sau ca o completare a acestuia”.
Dacă extrapolăm puțin problema și vrem să fim siguri de un lucru, ne ducem la etimonul cuvântului. Acesta are ca limbă de proveniență latina: „appendix”, care s-ar referi mai degrabă la al doilea sens dat de DEX, acela de „prelungire a ceva„. În lucrările de specialitate, de exemplu, poate exista un astfel de capitol numit „Appendix” care să servească tocmai ca o prelungire, o anexă a lucrării.
Prin urmare,
Corect: „apendice„, respectiv „apendicită”
Greșit: „apentice„, respectiv „apenticită”
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Vezi și: