„Ansambluri” sau „ansamble”? Care este forma corectă de plural?

ansambluri sau ansamble

„Ansambluri” sau „ansamble”? Care crezi că este forma corectă de plural pentru „ansamblu”? Ei bine, nu-i chiar așa simplu: ambele forme sunt corecte, dar trebuie utilizate în contexte potrivite. Haideți să lămurim și povestea lui „ansamblu”, în cadrul acestui articol!

 

Vorbim astăzi despre un substantiv colectiv care poate avea multiple sensuri, în funcție de circumstanțele în care îl utilizăm. Cele două forme de plural sunt utilzate în diverse contexte. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) ne indică ambele forme, menționând că forma „ansamble” se referă la sensul tehnic al cuvântului:

 

ansámblu s. n.art. ansámblul; pl. ansámblúri / (tehn.ansámble

 

 

Vom prelua din Dicționarul Explicativ al Limbii Române sensurile acestui lexem. Haideți să vedem ce informații regăsim în această lucrare:

 

ANSÁMBLU, (1, 3, 4ansambluri, (2ansamble, s. n. 1. Tot unitar rezultat din unirea unor elemente (de același gen); totalitate. ◊ Loc. adj. De ansamblu = general, unitar. ◊ Loc. adv. În ansamblu = în esență, în general, în linii mari. 2. (Tehn.) Totalitatea pieselor, utilajelor etc. care acționează ca o unitate funcțională bine definită. 3. Colectiv de artiști. 4. Compoziție muzicală scrisă pentru un ansamblu (3). [Pl. și: (2ansamblu] – Din fr. ensemble.

 

De asemenea, sunt menționate locuțiunile „de ansamblu” (ceva cu caracter general și / sau unitar) și „în ansamblu” (în esență, în linii mari, grosso modo). Pluralul „ansamble” este utilizat doar atunci când ne referim la componente, la instrumente, la utilaje care funcționează unitar ca un sistem bine delimitat. De asemenea, „ansambluri” este utilzat și cu sensul de „colectiv de artiști” sau „compoziție muzicală creată pentru un colectiv de artiști”.

 

Prin urmare:

Corect:

ansambluri (cu sensul de unitate de elemente din aceeași categorie sau colectiv de artiști / piesă concepută pentru un colectiv de artiști)

ansamble (cu sensul de totalitate a componentelor / instrumentelor / utilajelor care funcționează ca un sistem dintr-un sistem.

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Figuri de stil: INVERSIUNEA (+joc)

„Ansambluri” sau „ansamble”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat