În funcție de modul în care le observăm grafiate, cuvintele „alt fel” și „altfel” cunosc două valori diferite. Discutăm în acest caz de un grup nominal respectiv de un adverb compus. Însă esența lucrurilor nu se oprește aici…
Așa cum am spus, secvențele omofone împlinesc valențe diverse lexico-gramaticale. Pentru a le înțelege mai bine, acestea vor fi explicate pe rând în ordinea mai sus numită. Trebuie știut încă de la început că nu există în situația acesta o formă corectă și alta greșită. Ambele sunt la fel de corecte atâta timp cât contextul ales corespunde cerințelor următoare.
ALT FEL
„Alt fel” corespunde unui grup nominal ce este alcătuit dintr-un adjectiv pronominal și un substantiv (gen neutru). Din perspectivă semantică, construcția presupune o „comparație” întrucât utilizarea lui poate fi completată cu „decât”.
Exemple:
A câștigat alt fel de experiență.
A câștigat alt fel de satisfacție decât tine.
Având în vedere că „alt” este adjectiv pronominal, acesta se acordă în gen și număr cu substantivul „fel”, ceea ce demonstrează flexiunea sa.
Au căzut de acord asupra altui fel de comunicare.
Au căzut de acord asupra altor feluri de comunicare.
ALTFEL
„Altfel” reprezintă un adverb compus, așa cum îl prezintă și Dicționarul Explicativ.
ÁLTFEL adv. 1. În alt chip; altcum, altcumva, altminteri. ◊ Loc. adj. Altfel de = de altă natură, de alt soi. ◊ De altfel = însă; cu toate acestea. 2. Dacă nu…, în caz contrar. – Alt + fel. (DEX 2009)
Statisticile la nivel sintactic arată că în cele mai multe cazuri „altfel” este adverb de mod și implicit îndeplinește funcția sintactică de circumstanțial de mod și implicit poate fi considerat neflexibil.
Copiii se comportă altfel.
Aceeași formă a cuvântului („altfel”) poate fi și adjectiv invariabil, întrucât nu mai corespunde unui verb, ci unui substantiv. Așa că, semnificația comparativă se păstrează.
Și-a imaginat altfel de condiții. (altfel
Iată și extrasul din lucrările normative în ordinea lor cronologică.
altfel (în alt mod, în caz contrar) (alt-fel) adv. (a procedat ~; ~ mă supăr) (DOOM2 – 2005)
!altfel (în alt mod; în caz contrar) (desp. alt-fel) adj. invar., adv. (școala ~; A procedat ~ decât tine. Fă cum spun, ~, mă supăr.) (DOOM3 – 2022)
Revizia articolului de dicționar a completat înțelesul sintactic prin adăugarea adjectivului invariabil și a unui număr mai mare de exemple. Semnul ~, nu face altceva decât să substituie lexemul explicat pentru evitarea repetării lui în mod excesiv.
Ambele forme sunt acceptate, dar utilizează-le corect. Testeaz-te prin intermediul jocului propus.
Ai mai jos și alte materiale utile!
Identifică subordonatele (exerciții pentru Evaluarea Națională)
Marele test despre substantiv (50 de întrebări de recapitulare)
Ce funcție sintactică au cuvintele evidențiate? (test online)
Funcțiile sintactice ale pronumelui interogativ (test online)
Funcția sintactică a pronumelui personal (test de 30 de întrebări)
Link către canalul nostru de YouTube: