Astăzi vorbim despre o altă greșeală de scriere adesea întâlnită în limba română. Este vorba despre scrierea corectă: „aer” sau „aier”? Cum este corect?
Confuzia, în acest caz, a apărut din cauza pronunției cuvântului. Pentru a verifica varianta corectă de grafiere, vom consulta Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):
aer1 (amestec de gaze, aspect) s. n., (atitudini) pl. aere
Varianta „aier” nu este corectă, nefigurând nici măcar ca variantă pentru „aer”. Utilizarea aceasteia reprezintă o abatere de la normă. În cele ce urmează vom vedea și o definiție a termenului discutat, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
ÁER1 s. n. 1. Amestec de gaze care alcătuiesc straturile inferioare ale atmosferei și care este absolut necesar vietăților aerobe. ◊ Aer lichid = lichid obținut prin răcirea aerului până sub temperatura de -183°C la presiune normală și folosit pentru separarea elementelor sale componente. Aer comprimat = aer la presiuni mai mari decât presiunea atmosferică, obținut cu compresoarele. Aer condiționat = sistem de ventilație a aerului din încăperi în scopul păstrării proprietăților fizice normale ale acestuia. ◊ Loc. adv. La (sau în) aer (liber) = într-un loc neacoperit, afară. ◊ Expr. A lua aer = a ieși din casă pentru a respira aer curat. 2. Văzduh, atmosferă. ◊ Expr. A fi (sau a se simți) ceva în aer = a exista semne că se pregătește ceva (în ascuns). A fi (sau a rămâne) în aer = a se afla într-o situație critică, a nu avea nicio perspectivă. 3. Înfățișare, aspect, expresie. ◊ Expr. A avea aerul că… (sau să…) = a da impresia că… A-și da (sau a-și lua) aere = a lua o atitudine de superioritate; a se îngâmfa, a se făli. [Pl.: (în expr.) aere] – Lat. aer, aeris (și cu înțelesurile fr. air).
ÁER2, aere, s. n. (Bis.) 1. Bucată de stofă sau de pânză, de obicei pictată sau țesută cu imaginea lui Hristos mort, cu care se acoperă vasele liturgice. 2. Epitaf (2). – Din ngr. aër.
Observăm cele două sensuri ale substantivului „aer”. Dacă ne referim la amestecul de gaze, atunci vorbim despre un defectiv. Substantivul „aer” cu sensul de obiect de cult / epitaf va avea pluralul „aere”. Această formă de plural se poate întâlni și în cazul primului substantiv, în expresii precum „a-și da aere”.
În concluzie,
Corect: aer
Greșit: aier
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Follow pe Instagram
Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici
Ți-a plăcut articolul nostru? Vezi și: