Pictorii cu siguranță cunosc mai bine acest domeniu artistic, însă menirea noastră rămâne aceea de a utiliza limba corect, acceptând evoluția sa. Deci, normat este să spunem „acuarele” ori „acoarele”?
Am începută să folosim acest tip de vopsea încă de la grădiniță în picturile noastre și poate că derutarea a apărut tocmai de la pronunția ușor stâlcită a copilului de vârstă mică.
Oricum am privi problema, ne va sări în față un diftong ascendent, care să fie acesta? „Oa” sau „ua”?
Varianta corectă începe să capete noimă atunci când detectăm originea vocabulei (fr. aquarelle). Dacă e să facem o analogie cu limba engleză, vom vedea că acolo scriem watercolor. Nu accidental ajungem tot la apă (aqua – water). Da, la apă pentru că substanța acesta este absolut necesară pentru utilizarea acuarelei.
Să vedem ce ne spune Dicționarul Explicativ al Limbii Române publicat în 2009.
ACUARELĂ, acuarele, s. f. 1. Tehnică picturală în care sunt întrebuințate culori diluate cu apă. 2. Vopsea solidă care se întrebuințează în acuarelă (1). 3. Pictură executată în acuarelă (1). [Pr.: -cua-] – Din fr. aquarelle.
Fără doar și poate că acuarela câștigă în defavoarea acoarelei. Și uite așa am mai aflat și alte sensuri ale acestui cuvânt.
Totuși, este necesar să aruncăm o privire și în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române.
DOOM2 (2005)
acuarelă (-cua-) s. f., g.-d. art. acuarelei; pl. acuarele
DOOM3 (2021)
acuarelă (desp. -cua-) s. f., g.-d. art. acuarelei; pl. acuarele
Se pare că ambele ediții propun cu tărie aceeași variantă. Să nu uităm că acentul va cădea pe vocala e din cea de-a treia silabă a cuvântului. Despărțirea corectă în silabe este următoarea: a-cua-re-lă.
CORECT: acuarelă, acuarele
GREȘIT: acoarelă, acoarele
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Follow pe Instagram
Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici
Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și: