A pune căciula „pe” sau „în” cap?

A pune căciula „pe” sau „în” cap?

Să discutăm puțin despre problema garmaticală pe care o putem întâmpina în momentul în care se confruntă prepozițiile pe respectiv în atunci când vrem să ne așezăm căciula.

În primul rând, asemănarea dintre cele două prepoziții este că ambele pot ajuta la indicarea locului unui obiect. Putem să spunem, de pildă, Mingea este în / pe cutie. Atât prima, cât și a doua prepoziție provin din limba latină și sunt specifice cazului acuzativ. Există însă, câteva situații particulare care fac diferența de sens.

Să punem în prim-plan chestiunea legată de așezarea căciulii. Se știe că în este o prepoziție care ne duce cu gândul la interiorul obiectului / spațiului etc., dar desigur că poate indica  și o cauză, o relație, un scop sau o comparație. Pe este mai degrabă responsabilă de introducerea complementelor, iar aici ne vom opri la circumstanțial de loc. El poate fi exprimat și prin locuțiuni (pe lume), dar să ne ocupăm de cazul nostru concret.

Acum, că am definit cele două prepoziții la modul lor general, care să fie răspunsul corect? Căciula va sta mereu pe cap, nu în cap, deoarece nu ne-o introducem în interiorul lui. Mulți folosesc a doua variantă probabil din repezeală sau obișnuință, dar să știți că acea exprimare este greșită. Nu fii și tu cel care o repetă.

Indiferent dacă e căciulă, pălărie sau beretă, puneți-o frumos pe cap.

 

Prin urmare,

Corect: a pune căciula pe cap

Greșit: a pune căciula în cap

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„M” sau „n” înainte de „p” și „b”? Tu cum te descurci la acest test online?

„Tăntălău” sau „tontălău”? Tu știi care e, de fapt, varianta corectă?

Ce sunt substantivele masive? Identifică-le!

A pune căciula „pe” sau „în” cap?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat