„Vaccine” sau „vaccinuri”? Cum este corect să spunem?

„Vaccine” sau „vaccinuri”? Cum este corect să spunem?

Ne aflăm într-o perioadă în care regăsim vaccinul din necesitatea lui peste tot… la TV, pe internet, în ziare. Mass-media ne asaltează cu accest cuvânt fără să cunoască uneori forma lui corectă de plural. Voi cum spuneți? Vaccine sau vaccinuri?

Spre surprinderea noastră ambele forme expuse mai sus sunt corecte, însă în contexte diferite. Să vedem care sunt acestea. Vom începe cu substantivul neutru vaccin, care are ca formă de plural vaccinuri. Iar când spunem vaccin, conform DEX ne referim la:

VACCÍN, vaccinuri, s. n. 1. Produs biologic preparat din germeni patogeni sau din secreții microbiene, care se administrează prin injecții sau pe cale bucală unui om ori unui animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecțioase) sau curativ. 2. Administrare a unui vaccin – Din fr. vaccin, lat. vaccinus. Cf. it. vaccino.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 pune în discuție acest termen, confirmând cele spuse.

vaccín (preparat medical) s. n.pl. vaccínuri

Lucrurile se schimbă în momentul în care nu este vorba despre preparatul medical, ci de boala vaccină. Substantivul feminin în acest caz va avea ca formă de plural acceptată vaccine.

vaccínă (boală) s. f.g.-d. art. vaccínei; pl. vaccíne

Trebuie să ținem cont și de vaccină, așa numita boală a bovinelor. Mai jos aveți mai multe explicații care să vă răspundă la curiozitățile legate de aceasta.

VACCÍNĂ, vaccine, s. f. Boală virotică a bovinelor, caracterizată prin prezența unor pustule a căror serozitate se inoculează la om pentru a-i crea imunitate față de variolă. – Din fr. vaccine.

Să fim atenți pentu a nu încurca cele două forme de plural, deoarece ele au semnificații cu totul diferite. O simplă greșeală din neatenție poate să atragă asupra ei reacții negative din partea persoanelor din jurul nostru.

Și încă ceva de ținut minte! În toate situațiile prezentate vom folosi în scriere dublu c. Cei doi se vor diviza în silabe diferite în momentul despărțirii cuvintelor în silabe(vaccin, vacci-nă, vacci-nuri, vacci-ne).

 

Prin urmare,

Corect: vaccinuri, vaccine

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

Cu câți „i” scriem?

„Vaccine” sau „vaccinuri”? Cum este corect să spunem?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat