Tu „devi” sau tu „devii”? Care este forma corectă a acestui verb

devii-sau-devi forma corecta vox valachorum

Tu „devi” sau Tu „devii”?

 

Vorbim, în cadrul acestui articol, despre verbul „a deveni” și despre micile probleme întâlnite în conjugarea sa. Desigur că pentru un bun cunoscător al limbii, aceste aspecte pot părea infime, dar poate avem uneori momente în care ne întrebăm: Cum scriem corect: „devi” cu un „i” sau „devii” cu doi „i”. Această problemă apare la modul indicativ, timpul prezent, dar și la conjunctiv, prezent. Pentru început, haideți să revedem o definiție a verbului, așa cum apare ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

DEVENÍ, devín, vb. IV. Intranz. 1. A se transforma, a se preface în…; a lua, a primi aspectul sau forma de… 2. A începe sau a ajunge să fie; a se face. A deveni profesor. 3. (Fam.; în expr.Cum devine cazul (sau chestia) = cum stau lucrurile, ce s-a întâmplat. – Din fr. devenir.

 

Învățăm despre verbul „a deveni” încă din clasa a VII-a, când ni se spune că este un verb copulativ, alături de „a fi”, „a rămâne”, „a ajunge”, „a părea”, „a se face”, „a însemna”, „a ieși”. O parte dintre aceste verbe tot la „a deveni” se raportează pentru a verifica dacă sunt sau nu copulative. De regulă, acest verb este urmat de un nume predicativ ce se poate exprima prin multiple părți de vorbire (substantiv, adjectiv, pronume, numeral, forme verbale nepersonale).

Să revenim la problema noastră legată de numărul de „i”-uri! Dacă aruncăm o privire în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, vom observa următoarea paradigmă:

 

 

DOOM3

deveni (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. devin, 2 sg. devii, 1 pl. devenim, imperf. 3 sg. devenea; conj. prez. 3  devină; ger. devenind

 

 

 

 

Aici ni se precizează clar că forma corectă este cea cu doi „i”. De ce este corectă această formă? Ei bine, unul dintre „i”-uri este parte din rădăcina cuvântului, care, în această situație va fi „devi-”, în timp ce al doilea „i” va fi marcă a persoanei a II-a, singular. La bază, acest verb provine din latinescul devenio, devenire. Chiar dacă noi l-am preluat din limba franceză, originea sa este, de fapt, una latinească. Acest verb s-a format din prepoziția „de” și verbul venio, venire (care înseamnă „a veni”). De aceea, dacă nu suntem siguri de formele lui „a deveni”, putem întotdeauna să îl comparăm cu verbul „a veni”, punând pur și simplu prepoziția „de” în față. Eu vin -> Eu (de)vin, Tu vii -> Tu (de)vii etc..

 

Exemple:

Tu vrei să devii doctor.

Tu devii din ce în ce mai bun la matematică.

Tu devii cel mai bun prieten al său.

Cât îți ia să devii priceput în meseria asta?

Devii insuportabil!

 

Prin urmare,

Corect: tu devii, tu să devii

Greșit: tu devi, tu să devi

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

Tu „devi” sau tu „devii”? Care este forma corectă a acestui verb

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat