A nu se confunda cu tunetul! Vorbim despre un substantiv adesea utilizat greșit (atât în scriere, cât și în pronunție); despre „trăsnet” sau „trăznet” vom vorbi în acest articol, după cum sugerează și titlul, desigur.
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), singura variantă corectă este cea cu „s”, nu cu „z”, „trăsnet”:
trăsnet s. n., pl. trăsnete
De unde confuzia? Ei bine, considerăm că există o explicație fonetică în spate. Tendința de pronunțare mai puternică a consoanei „s” o poate altera și, în cele din urmă, transforma în „z”; asta și pentru că „n” este o consoană sonantă (care implică mai multă vibrație decât alte consoane). O altă explicație a confuziei ar putea fi eronata analogie cu alte cuvinte, în care „n” este precedat de „z”, precum: „a îndrăzni”.
Să vedem și o definiție a termenului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:
TRẮSNET, trăsnete, s. n. 1. Descărcare electrică în atmosferă, de același tip cu fulgerul, care se produce însă între un nor și pământ sau obiecte de pe pământ și care este însoțită de un zgomot puternic. ◊ Expr. A rămâne ca lovit de ~ = a încremeni, a înlemni (de spaimă, de uimire etc.). ◊ Lovitură de ~ = întâmplare (nefericită) venită pe neașteptate. 2. P. ext. Zgomot puternic; detunătură. – Trăsni1 + suf. -et.
În concluzie,
Corect: trăsnet
Greșit; trăznet
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?