Vorbim astăzi despre un substantiv destul de des utilizat, iar confuzia asupra formei corecte s-a născut, cel mai probabil din cauza etimologiei sale. Care este varianta corectă: „stofă” sau „ștofă”?
Consultând Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, am constatat că varianta corectă este cea cu „s”, și anume „stofă”. Forma „ștofă” nu apare nici măcar ca variantă pentru prima, prin urmare nu este recomandată utilizarea sa, reprezentând o abatere de la normă.
stófă s. f., g.-d. art. stófei; (sorturi, bucăți) pl. stófe
Ca variantă de plural, avem forma „stofe” – orice altă formă utilizată este considerată greșită!
Cu toate aceste, forma „ștofă” este menționată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române. Apariția și utilizarea sa este facil de înțeles, mai ales printre cunoscătorii limbii germane, întrucât pronunția consoanei „s” este [ș] înaintea lui „t”. Să vedem cum arată definiția termenului nostru în DEX:
STÓFĂ, (2) stofe, s. f. 1. Țesătură de lână sau de fibre sintetice, mai groasă decât pânza, folosită pentru confecționarea îmbrăcămintei, pentru tapisarea mobilei etc. ♦ Fig. (Cu determinări introduse prin prep. „de”) Predispoziție, aptitudine, talent. ◊ Expr. A avea stofă = a avea calități deosebite (într-un anumit domeniu). 2. Sortiment sau bucată de stofă (1). [Var.: ștófă s. f.] – Din germ. Stoff, it. stoffa.
O a doua etimologie menționată de DEX este cea din italiană. Faptul că ne raportăm la două limbi-sursă denotă și apariția a două variante de pronunție. Cu toate acestea, varianta cu „s” rămâne validă, conform DOOM.
Prin urmare,
Corect: stofă
Greșit: ștofă
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)