„Ștergători” sau „ștergătoare”? Care e forma corectă de plural?

„Ștergători” sau „ștergătoare”? Care e forma corectă de plural?

La o primă vedere am spune că substantivul „ștergător” nu ne-ar ridica prea mari dificultăți, însă când vine vorba de forma sa de plural ne punem următoarea întrebare: să fie „ștergători” sau „ștergătoare”. După o scurtă cercetare, vă oferim răspunsul corect.

Lexemul „ștergător” este unul derivat de la verbul „șterge” căruia i se adaugă sufixul „-ător”. Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 prezintă șase sensuri ale acestui termen. Iată-le!

DEX

ȘTERGĂTÓR, -OÁRE, ștergători, -oare, s. f.s. n.s. m. 1. S. f. Covoraș sau împletitură de papură, de sfoară, de material plastic etc., pe care se șterg picioarele la intrarea în casă. 2. S. f. (Reg.) Prosop. 3. S. n. Cârpă de șters. 4. S. n. Perie cilindrică cu care se curăță țeava tunului. 5. S. n. Dispozitiv format dintr-una sau din două palete cu muchie de cauciuc care, acționate de un motor, șterg geamul de la parbrizul unui vehicul. 6. S. m. și f. (Rar) Persoană care se ocupă cu curățatul hainelor. [Pl. și: (3, f.ștergătoare] – Șterge + suf. -ător.

O lectură fugară ne face să ne îndreptăm atenția în special asupra primului sens și a celui din urmă, adică asupra covorașului respectiv asupra persoanei responsabile de curățenie. În primul caz este normat să utilizăm la plural „ștergători” (Am cumpărat ștergători pentru intrarea în casă.) și „ștergătoare” atunci când semantic conduce spre persoana care îngrijește/curăță.

 

DOOM3 (pag. 1042)

ștergătoare1 (covoraș) s. f.g.-d. art. ștergătoriipl. ștergători (ștergătoare de picioare)

ștergătoare2 (persoană) (rar) s. f.g.-d. art. ștergătoareipl. ștergătoare

Se pare că aceleași norme le-a impus și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române apărut în 2005, așa că regulile nu se schimbă aici, ci se adaugă doar cu câteva detalii în pus.

DOOM2

ștergătoare1 (persoană) (rar) s. f.g.-d. art. ștergătoarei; pl. ștergătoare

ștergătoare2 (covoraș) s. f.g.-d. art. ștergătorii; pl. ștergători

 

Așadar, înainte de a folosi forma de plural pentru „ștergătoare”, gândiți-vă mereu la sensul său, iar în funcție de asta asociați-l cu „ștergători” ori cu „ștergătoare”.

 

CORECT: ștergători, ștergătoare (în funcție de context)

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Tipare textuale: definiții, explicații și exemple

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

„Ștergători” sau „ștergătoare”? Care e forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat