Click aici!
„Solitar” Sau „solidar”? Cum Folosim Corect Acest Cuvinte?

„Solitar” sau „solidar”? Care este forma corectă? Cum trebuie folosită?

solitar sau solidar

Vorbim astăzi despre două adjective, adesea confundabile între ele, ceea ce le conferă, am putea spune, statutul de paronime. Este vorba despre „solitar” și „solidar”, două lexeme foarte asemănătoare, deosebite doar prin consoanele „t” și „d”. Ceea ce ne interesează pe noi astăzi este utilizarea lor corectă în contextul comunicării scrise și orale, astfel că vom urmări ce înseamnă „solidar” și „solitar” pentru a le putea deosebi așa cum trebuie.

 

Haideți să deschidem Dicționarul Explicativ al Limbii Române, pentru a primi o mână de ajutor în lămurirea sensurilor celor două:

semnul-exclamarii

SOLIDÁR, -Ă, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. ♦ De care răspund în egală măsură și împreună mai multe persoane; spec. care leagă între ei într-un raport de obligații mai mulți creditori și un debitor sau mai mulți debitori și un creditor. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic. – Din fr. solidaire.

 

SOLITÁR, -Ă, solitari, -e, adj.s. n. 1. Adj. Care se găsește singur; izolat, singuratic. ◊ Floare (sau frunză etc.) solitară = floare (sau frunză etc.) care crește singură pe tulpină. ♦ (Despre locuri) Pustiu, neumblat. ♦ (Despre ființe; adesea substantivat) Care trăiește sau căruia îi place să trăiască singur, izolat, departe de societate. 2. S. n. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici). – Din fr. solitaire, lat. solitarius.

 

Cauza confuziei dintre cele două este una cât se poate de ușor de identificat: asemănarea izbitoare, cele două deosebindu-se printr-o singură consoană. Ba mai mult, cele două consoane sunt și pereche omorganică, vorbind aici despre două dentale.

 

Substantivele abstracte care se pot obține, prin derivare cu sufix, de la cele două cuvinte sunt:

 

solidaritate” (de la „solidar”)

 

De exemplu: A dat dovadă de solidaritate în acel moment. (sentiment care determină oamenii să își acorde ajutor reciproc – cf. DEX)

 

 

 

și „solitudine” (de la „solitar”)

 

De exemplu: Solitudinea sa devenea apăsătoare. (singurătate, faptul de a fi singur)

 

 

 

Haideți să observăm împreună și ceea ce ne spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) despre cele două adjective:

 

solidár adj. m.pl. solidári; f. solidáră, pl. solidáre

 

solitár adj. m.pl. solitári; f. solitáră, pl. solitáre

 

 

 

Prin urmare, cele două cuvinte au semnificații diferite, fapt pentru care se și creează confuzia paronimică. Trebuie să fim atenți la deosebirea dintre cele două pentru a nu ne exprima greșit în scris / oral.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

 

„Solitar” sau „solidar”? Care este forma corectă? Cum trebuie folosită?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat

Ne poți aprecia munca printr-un like pe Facebook. Dacă ai dat like paginii noastre, dă click pe butonul "X"