Vorbim astăzi despre două adjective, adesea confundabile între ele, ceea ce le conferă, am putea spune, statutul de paronime. Este vorba despre „solitar” și „solidar”, două lexeme foarte asemănătoare, deosebite doar prin consoanele „t” și „d”. Ceea ce ne interesează pe noi astăzi este utilizarea lor corectă în contextul comunicării scrise și orale, astfel că vom urmări ce înseamnă cele două cuvinte pentru a le putea deosebi așa cum trebuie.
Haideți să deschidem Dicționarul Explicativ al Limbii Române, pentru a primi o mână de ajutor în lămurirea sensurilor celor două:
SOLIDÁR, -Ă, solidari, -e, adj. 1. Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. ♦ De care răspund în egală măsură și împreună mai multe persoane; spec. care leagă între ei într-un raport de obligații mai mulți creditori și un debitor sau mai mulți debitori și un creditor. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic. – Din fr. solidaire.
SOLITÁR, -Ă, -i, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care se găsește singur; izolat, singuratic. ◊ Floare (sau frunză etc.)= floare (sau frunză etc.) care crește singură pe tulpină. ♦ (Despre locuri) Pustiu, neumblat. ♦ (Despre ființe; adesea substantivat) Care trăiește sau căruia îi place să trăiască singur, izolat, departe de societate. 2. S. n. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici). – Din fr. solitaire
Cauza confuziei dintre cele două este una cât se poate de ușor de identificat: asemănarea izbitoare, cele două deosebindu-se printr-o singură consoană. Ba mai mult, cele două consoane sunt și pereche omorganică, vorbind aici despre două dentale.
Substantivele abstracte care se pot obține, prin derivare cu sufix, de la cele două cuvinte sunt:
„solidaritate” (de la „solidar”)
De exemplu: A dat dovadă de solidaritate în acel moment. (sentiment care determină oamenii să își acorde ajutor reciproc – cf. DEX)
„solitudine” (de la „solitar”)
De exemplu: Solitudinea sa devenea apăsătoare. (singurătate, faptul de a fi singur)
Iată ce informații ne oferă Dicționarul de Sinonime la căutarea termenului „sinonim solitar” pe Google:
Solitar (-ă)adjectiv
Sinonime: izolat, singuratic, retras; pustiu, neumblat, lăturalnic.
Dacă vom căuta „solitar antonim”, ni se va returna termenul „nesolitar”.
*În denumirea populară există și o afecțiune intestinală, numită „vierme solitar”. Aceasta se referă la un parazit. Pentru mai multe informații, puteți consulta un site de specialitate!
Haideți să observăm împreună și ceea ce ne spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021) despre cele două adjective:
solidár adj. (4 forme flexionare)
solitár adj. (4 forme flexionare)
Prin urmare, cele două cuvinte au semnificații diferite, fapt pentru care se și creează confuzia paronimică. Trebuie să fim atenți la deosebirea dintre cele două pentru a nu ne exprima greșit în scris / oral.
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)