„Soață” sau „soție”? Cum este corect?

„Soață” sau „soție”? Cum este corect?

Când ne referim la mariaj, majoritatea oamenilor utilizează termenul soție, dar din când în când auzim spunându-se soață. Să fie corect acest cuvânt sau e mai degrabă un regionalism? Să ne documentăm!

Înainte de toate, cuvântul soție este derivat de la substantivul masculin soț la care se adaugă sufixul -ie. Chiar dacă știm semnificația lui, nu strică să aruncăm o privire și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru mai multe detalii.

SOȚÍE, soții, s. f. 1. Femeie căsătorită considerată în raport cu bărbatul ei; nevastă, soață. ♦ (Înv.) Soț, bărbat. ♦ (Pop.) Perechea unui animal. 2. (Pop.) Tovarăș, însoțitor; prieten. 3. (Pop.) Soț (3). – Soț + suf. -ie.

Nici soață nu este un termen ignorat de către dicționare, el apare drept un cuvânt sinonim al primului, la care se adaugă și alte sensuri ușor deviate legate de prietenie, tovărășie. Acesta se fososește mult mai rar, este mai degrabă învechit, însă încă prezent în limbă.

SOÁȚĂ, soațe, s. f. 1. (Rar) Soție, nevastă. 2. (Înv.) Tovarășă; colaboratoare; prietenă. 3. (Înv.) Persoană, obiect, faptă asemănătoare alteia; pereche. – Lat. socia.

Soață pornește de la etimologia latinească socia, care înseamnă asociat, prieten. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 ne permite să utilizăm oricare dintre cele două forme. La plural avem posibilitatea utilizării cuvântului soții respectiv soațe.

soțíe s. f.art. soțía, g.-d. art. soțíei; pl. soțíi, art. soțíile

soáță (rar) s. f.g.-d. art. soáței; pl. soáțe

Nu vă sfiiți să folosit cel de-al doilea cuvânt prezentat. Chiar dacă el nu e folosit atât de des în conversațiile zilnice, doar noi putem salva cuvintele de la moarte. Diversitatea lor poate însemna un vocabular bogat.

Tânăra ar vrea să-i fie soție / soață prințului.

 

În concluzie,

Corect: soție, soață

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Piue” sau „pive”? Care este pluralul substantivului „piuă”?

„Jantă” sau „geantă”? Tu te exprimi corect?

„Scoci” sau „scotch”? Cum scriem corect acest cuvânt?

„Soață” sau „soție”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat