Te-ai întrebat vreodată care este forma corectă în limba română? Ei bine, de asta ești aici, pentru a lămuri cum este corect: „scoci” sau „scotch”! Rămâi până la finalul acestui articol, ca să facem puțină lumină.
Întrucât și limba evoluează de la o zi la alta, trebuie să o privim mai degrabă ca pe un organism viu, care se adaptează pentru a supraviețui. Nu puține sunt neologismele care pătrund în limba română – din diverse motive. Unele cuvinte își păstrează forma nativă, iar altele se adaptează, suferind diverse transformări pentru a se integra mai ușor în limbă.
Să vedem ce facem cu acest „scoci” sau „scotch”! Deși unele dicționare înregistrează și forma „scoci”, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), singura formă corectă este „scotch”. Totodată, dicționarul ne indică și pronunția corectă (pronunție care a născut, până la urmă forma „scoci”).
scotch1® (bandă adezivă) (engl.) [tch pron. č] s. n., pl. scotch-uri
+scotch2 (tip de whisky) (engl.) [tch pron. č] s. n., (porții; sorturi) pl. scotch-uri
O definiție a termenului putem găsi în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
SCOTCH1 s. n. Fâșie transparentă care servește pentru lipirea unor materiale, mai ales a hârtiei. [Pr.: scoč] – Cuv. engl.[1]
SCOTCH2, (2) scotch-uri, s. n. 1. Whisky scoțian. 2. Sticlă, pahar cu scotch (1). [Pr.: scoč] – Cuv. engl.
Prin urmare, fie că ne referim la whisky-ul scoțian (în engleză „scotch” = din Scoția / scoțian), fie că ne referim la o porție / un pahar din această băutură, fie că facem referire la banda transparentă, utilizată pentru a lipi diverse materiale, singura formă corectă, conform normei, este „scotch”. Varianta articulată este cu cratimă, întrucât, în grafiere, grupul de litere pentru a-l preprezenta pe č nu este specific limbii noastre.
În concluzie,
Corect: scotch, scotch-ul
Greșit: scoci, scociul
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?