„Să caște” sau „să cască”?

 

 

Una dintre cele mai plăcute activități de zi cu zi ale omului este căscatul: o activitate comună, banală, i-aș zice, care apare inclusiv la unele animale precum câinii. E plăcut a căsca, dar și mai plăcut a ne exprima corect, nu-i așa? Astăzi vorbim despre forma de conjunctiv a verbului: „să cască” sau „să caște”?

 

Motivul pentru care am considerat să scriu un astfel de articol este tocmai acela că în ultima vreme mi-a fost dat să aud deseori ambele variante. Haideți să vedem care dintre cele două forme rămâne în picioare!

Vom începe prin a expune conjugarea vebului „a căsca” (verb de conjugarea I) la modul indicativ, timpul prezent:

eu casc

tu caști

el /ea cască

noi căscăm

voi căscați

ei / ele cască

 

Ținând cont de alternanța e – ă de la indicativ și conjunctiv, vom vedea că forma de conjunctiv, prezent, persoana a III-a se va termina în „e”, dacă la indicativ, prezent s-a terminat în „ă”. Această regulă se aplică la majoritatea verbelor (cu câteva excepții, desigur: „este” – „să fie”, „bea” – „să bea”, „dă” – „să dea” – observăm că avem verbe neregulate în această serie.).

 

Haideți să vedem cum arată „a căsca” la modul conjunctiv, timpul prezent:

 

eu să casc

tu să caști

el / ea să caște 

noi să căscăm

voi să căscați

ei / ele să caște

După cum observăm, mențiunea este făcută și în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005):

 

căscá (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. casc, 2 sg. caști, 3 cáscă; conj. prez. 3 să cáște

 

 

Hadeți să vedem și o definiție a termenului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

 

CĂSCÁ, casc, vb. I. 1. Tranz. A deschide gura pentru a vorbi, pentru a striga, pentru a mânca etc. ◊ Expr. A căsca gura = a privi cu interes, cu mirare sau curiozitate naivă; p. ext. a umbla fără nicio treabă, a pierde vremea. A căsca ochii = a deschide ochii tare, mai ales de mirare; a se holba, a se zgâi; p. ext. a băga de seamă, a fi atent. ◊ Compus: cască-gură s. m. = gură-cască. 2. Intranz. A deschide gura mare printr-o mișcare de inspirare adâncă, urmată de o expirație prelungită, ca semn de oboseală, plictiseală sau somn. 3. Refl. (Despre obiecte) A se deschide (puțin); a se crăpa. – Lat. *cascare.

 

 

În concluzie:

Corect: să caște

Greșit: să cască

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Scoci” sau „scotch”? Cum scriem corect acest cuvânt?

„Soață” sau „soție”? Cum este corect?

„Piue” sau „pive”? Care este pluralul substantivului „piuă”?

Please Login to Comment.