Rezolvare model oficial Bacalaureat (1 noiembrie 2022) subiectul I, A

rezolvare model oficial bacalaureat 2023 subiectul 1 a

Rezolvare model oficial Bacalaureat (1 noiembrie 2022): subiectul I, A

 

În cadrul acestui articol, îți propunem câteva sugestii de rezolvare pentru modelul oficial de Bacalaureat (proba scrisă la limba și literatura română), publicat în noiembrie 2022:

Rezolvare mode oficial Bacalaureat (1 noiembrie 2022)

 

Text suport:

Așa a fost Ion Luca Caragiale. Fața lui fină, ochii mari, privirea răscolitoare, gesturile scurte, cu precizări psihologice uimitoare, puterea de eliminare a inutilului în povestire și în scris, ironia sclipitoare – armă cu două tăișuri, îi apăra sensibilitatea și distrugea vulgaritatea – mersul lui ușor de fiară blândă, mâinile feminine, subțiri și întoarse la vârful degetelor, atitudinea capului rotund cu bărbia puțin înaintată cercetând parcă un orizont marin, toată ființa lui cizelată cu artă exprima geniul său literar. În scris, nu-și îngăduia decât esențialul, verbul dinamic, adjectivul plastic.
Ocolea detaliul nesemnificativ, alegea cu grijă nuanța în fraze scurte, de aceea scria greu, trecându-și ideea prin multe filtre cerebrale, până ce o așternea definitiv pe hârtie, scânteind de viață.
Tata scrie despre el: „Descarcă pe eroii lui de partea banal-indiferentă și îi reduce la sufletul lor real estetic, etern real.”
Evenimentele importante din viața lui au fost asemeni ființei lui, precise și lapidare. Pe când era directorul Teatrului Național, s-a îndrăgostit de fata frumoasă ce avea să-i devină soție devotată,
zărind-o la o reprezentație cu Sarah Bernard, în decembrie 1888. S-a informat despre numele ei. A doua zi, dimineața, devreme, suna la domnul Burelli: „Mi-o dai, tată-socrule?”
Căsnicia i-a fost fericită, cu cei doi copii ai lor, un băiat și o fată. Dintr-o primă căsătorie, avusese un fiu, Mateiu, care a fost mai târziu un prozator și poet foarte talentat.
Mutarea familiei la Berlin a fost hotărâtă la repezeală. Un instinct bun îl mâna. Avea nevoie de liniște pentru a-și potoli necazurile și de discreția străinilor care pricepuseră că acest Herr Director este un om cu totul deosebit. Se împrietenise acolo numai cu cei modești din strada lui. Sta de vorbă cu negustorii, cumpăra flori, mai ales garoafe, glumind cu vânzătoarea. Zile întregi nu ieșea din apartamentul lui confortabil. Am locuit la el două luni în anul 1912, când dădeam concerte în Germania.
Pe atunci era frământat de proiectul unei noi piese de teatru. Se plimba prin toate odăile, încruntat. Apoi, destins, mai fredona câte un crâmpei de simfonie. La masă tăcea și doar ciugulea din bucate, iar după câteva ore apărea, cu un surâs șiret luminându-i tinerește fața delicată, și ne spunea numele personajelor care aveau să apară în noua comedie.
Dimineața venea […] în odaia unde studiam la pian. Asculta cu capul plecat pe umăr. Preludiile și fugile lui J. S. Bach erau pentru el „pâinea cea de toate zilele”. Surâdea duios la intrarea temelor, le modela cu degetele răsfirate în aer. În sonatele lui Beethoven mi-a dat sfaturi care și astăzi au valoare. […]
La primul meu concert în Berlin, mi-a ținut o cuvântare întrețesută cu glumă și emoție: „Ascultă, Aghiuță… Diseară tu ai să cânți pentru publicul cel mai pretențios din lume, tu, ciobănașul din Munții Vrancei. […] Să nu uiți că tu ai să reprezinți diseară talentul muzical din patria noastră în țara muzicii. Vreau să citesc mâine laude despre tine în gazete.”
Critica muzicală a fost pe placul marelui meu prieten. Mi-a citit-o cu glas solemn, potrivindu-și mereu ochelarii pe nas, ca să-și ascundă înduioșarea.

 

Cella Delavrancea, Dintr-un secol de viață

 

A

 

1. Indică sensul din text al secvenței la repezeală.

Răspuns: grăbit / în fugă

2. Menționează două trăsături fizice ale lui I. L. Caragiale, utilizând informaţiile din textul dat.

Răspuns posibil: Cele două trăsături fizice ale lui I. L. Caragiale, conform fragmentului suport sunt: mâinile mici, ochii mari.

3. Precizează domeniul cultural în care se manifestă Mateiu Caragiale, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.

Răspuns propus: Domeniul în care se manifestă Mateiu Caragiale este literatura. O secvență care poate susține această afirmație este: „Mateiu, care a fost mai târziu un prozator și poet foarte talentat.”.

4. Explică un motiv pentru care, în viziunea autoarei, I. L. Caragiale scrie cu dificultate.

Răspuns propus: I.L. Caragiale scria cu dificultate, în viziunea autoarei, întrucât căuta să surprindă esențialul. Scriitura sa este, de asemenea, caracterizată de ironie și adjectiv plastic. O secvență care poate ilustra această afirmație este: „În scris, nu-și îngăduia decât esențialul, verbul dinamic, adjectivul plastic”.

5. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, atitudinea lui I. L. Caragiale față de oamenii de pe strada sa, în timpul șederii la Berlin, aşa cum reiese din textul dat.

Răspuns propus: Atitudinea lui I. L. Caragiale fațî de oamenii de pe strada sa, în timpul șederii la Berlin, conform fragmentului citat, este una prietenoasă și amabilă. I.L. Caragiale era un om sociabil care știa să comunice cu orice om, indiferent de statutul lor social. Charisma sa și spiritul ludic erau cele care îl ajutau adesea să câștige simpatia celor din jur. Obișnuia adesea să stea de vorbă cu negustorii, să cumpere garoafe, glumind cu vânzătoare.

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Cursul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul  „Rezolvare model oficial Bacalaureat 2023,  îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Substantivul: Definiție + Quiz

 

Rezolvare model oficial Bacalaureat (1 noiembrie 2022) subiectul I, A

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat