Problemele verbului „a ști”(Test online de 30 de întrebări). Câte rezolvi corect?

problemele verbului a stii

Problemele verbului „a ști” (test online de 30 de întrebări)

 

 

Verbul „a ști” cunoaște un grad ridicat de popularitate în rândul greșelilor frecvente! Cum s-a ajuns la asta? Ei bine, nu puțini sunt cei care se declară confuzi în ceea ce privește numărul de „i”-uri, iar pronunția, cel puțin de data aceasta, nu ne prea ajută!

 

Problemele verbului „a ști” nu încetează să apară în cazul formelor de indicativ, prezent și, respectiv, conjunctiv, prezent, persoana a II-a, singular. Dacă o luăm logic, unul dintre „i”-uri provine din rădăcină (a ști), iar celălalt este terminația specifică persoanei a II-a. Vorbim despre un verb de conjugarea a IV-a, relativ ușor de conjugat:

eu (să) știu

tu (să) știi

el /  ea (să) știe

noi (să) știm

voi (să) știți

ei / ele (să) știe

 

De asemenea, dacă respectăm cu strictețe regulile de formare ale modurilor și ale timpurilor, vom ști că:

 

-indicativul, viitor standard se formează din auxiliarul „a vrea / a voi” + infinitivul verbului (adică „voi ști” – întotdeauna cu un singur „i”)

-condiționalul-optativ, prezent se formează din auxiliarul „a avea” + infinitivul verbului (adică „aș ști” – întotdeauna cu un singur „i)

-imperativul, forma negativă de singular se obține din adverbul de negație „nu” + forma de infinitiv (adică „Nu ști!”) (or această formă nu se utilizează din cauza semantismului său confuz, fiind lipsită de logică)

 

 

Toate aceste confuzii pot fi ușor evitate, aruncând o simplă privire în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005):

 

ști (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. știu [pron. știu], 2 sg. știi, 3 sg. ștíe, imperf. 3 sg. știá; conj. prez. 3 să ștíe; ger. știínd; part. știút

 

 

 

 

Haideți să analizăm împreună problemele verbului „a ști”, rezolvând testul de mai jos! Nu uita că, la finalul testului, îți poți înregistra progresul, apăsând butonul „Clasament”.

 

Cum ți s-a părut testul propus de noi? Ți-a plăcut? Dacă ți s-a părut util acest material, nu ezita să îl distribui pe Facebook, pentru a ajunge la cât mai multă lume! Îți mulțumim pentru timpul petrecut pe pagina noastră!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

JOC – Asociază cuvintele cu același sens!

Rezolvarea subiectului de Bacalaureat din 28 iunie 2021

Baremul subiectului Evaluării Naționale din 22.06.2021 (la limba română)

Bacalaureat 2021: teste de antrenament și bareme

Problemele verbului „a ști”(Test online de 30 de întrebări). Câte rezolvi corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat