„Prim plan” sau „prim-plan”? Care este forma corectă?

prim-plan sau prim plan

Un substantiv comun destul de utilizat este astăzi subiectul nostru de discuție. Este vorba despre: „prim plan” sau „prim-plan”. Cum se scrie corect: cu cratimă sau fără cratimă? Vom afla astăzi, iar de acum înainte nu îl vom mai scrie greșit niciodată, nu-i așa?

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), forma corectă a acestui cuvânt este cu cratimă, adică „prim-plan”:

 

prim-plán s. n.pl. prim-plánuri

 

 

Desigur că asocierea „prim” și „plan” este posibilă în anumite contexte (de ex.: Un prim plan ar fi acesta, ulterior vom vedea dacă vom aduce modificări). Desigur, sensul substantivului „plan” din acest exemplu este acela de: „proiect”.

 

Sensul cuvântului compus „prim-plan” îl putem revedea mai jos. A fost extras din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

PLAN, -Ă, (Iplanuri, s. n., (IIplani, -e, adj. I. S. n. 1. Proiect elaborat cu anticipare, cuprinzând o suită ordonată de operații destinate să ducă la atingerea unui scop; program (de lucru). 2. Distribuție metodică a părților componente ale unei lucrări științifice, literare, ale unei expuneri etc. 3. (Geom.) Suprafață care conține în întregime orice dreaptă care trece prin două puncte oarecare ale sale. ◊ Plan de proiecție = plan pe care se obține imaginea unui corp printr-un procedeu de proiecție oarecare. (Astron.Plan meridian = plan definit de verticala locului și de axa lumii. 4. Fiecare dintre planurile (I 3), în general verticale, perpendiculare pe direcția privirii, în care se găsește sau pare că se găsește un obiect și care reprezintă adâncimea sau depărtarea în perspectivă; spec. element al filmării cinematografice, care reprezintă apropierea sau depărtarea obiectului față de aparatul de filmat. ◊ Primul (sau întâiul) plan = partea cea mai apropiată de public a unei scene; partea unui tablou care dă impresia a fi cea mai apropiată de privitori; fig. primul rând, locul de frunte (al unei serii). ◊ Loc. adv. Pe plan(ul)… = în domeniul..; în ceea ce privește… ◊ Expr. A fi (sau a sta, a pune etc.) pe (sau în) prim(ul) plan = a avea (sau a considera că are) importanță primordială. A fi (sau a sta, a pune etc.) pe planul al doilea (sau al treilea etc.) = a fi (sau a considera că este) de importanță secundară, minimă. 5. (Cinema) Porțiunea de peliculă imprimată în timpul unei singure funcționări a aparatului de filmat (între o pornire și o oprire). ♦ Delimitare a dimensiunilor încadraturii în raport cu obiectul de filmat. ◊ Prim-plan = reprezentare pe peliculă a capului și a bustului unui personaj. Gros plan = reprezentarea pe peliculă a capului unui personaj. Plan american = plan (I 5) care cuprinde omul încadrat până la genunchi. Plan semigeneral = plan (I 5) care încadrează personajul în toată înălțimea. 6. Suprafață netedă a unui corp; corp care prezintă o astfel de suprafață. ◊ Plan înclinat = dispozitiv de forma unei rampe înclinate, cu ajutorul căruia pot fi ridicate corpuri prin rostogolire sau prin împingere, folosindu-se forțe mai mici decât greutatea corpurilor respective. Plan de aripă = suprafața de susținere a unui avion. 7. Desen tehnic care reprezintă grafic, la o anumită scară, un teren, o construcție, o mașină etc. 8. (Reg.) Ogor, parcelă. II. Adj. Fără asperități, neted, drept; care prezintă o suprafață netedă. ◊ Unghi plan = porțiune dintr-un plan (I 3) cuprinsă între două semidrepte (cu aceeași origine) ale planului. Figură plană = figură care poate fi așezată cu toate punctele pe același plan (I 3). Geometrie plană = ramură a matematicii care studiază figurile geometrice cu două dimensiuni (I 3). (Tipogr.Mașină plană = mașină care imprimă coli separate. – Din fr. plan, lat. planus.

 

În concluzie,

Corect: prim-plan

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

 

 

„Prim plan” sau „prim-plan”? Care este forma corectă?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat