„Panglică” sau „pamblică”?

„Panglică” sau „pamblică”?

Pronunția cuvântului „panglică” este uneori incertă, deoarece auzim adesea spunându-se „pamblică”. Ambele variante apar în DEX, dar care ar trebui utilizată?

Știai că lexemul despre care vorbim provine din maghiară? Maghiarismul „pántlika” aduce în limba română cuvântul panglica, un cuvânt polisemantic ale cărui sensuri pot fi urmărite în Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

PÁNGLICĂ, panglici, s. f. 1. Fâșie îngustă de bumbac, de mătase, de catifea etc., folosită mai ales ca podoabă (la îmbrăcămintea feminină). ♦ Fâșie îngustă de bumbac sau de mătase îmbibată cu tuș, folosită la mașina de scris. 2. Bandă de pânză, de mușama sau de metal divizată în centimetri, care servește la măsurarea distanțelor. 3. Obiect flexibil de metal sau de alt material, având grosime și lățime mică în raport cu lungimea; bandă. 4. (Zool.pop.) Tenie. [Var.: (reg.pándlică, pámblică s. f.] – Din magh. pántlika.

Există termeni regionali, precum pándlică, pámblică, dar acestea nu sunt atestate în limba literară. Să vedem și părerea Academiei exprimată în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005.

pánglică s. f.g.-d. art. pánglicii; pl. pánglici

Normat este să folosim vocabula „panglică”, nu „pamblică”. La plural se adaugă un i, „panglici”, iar accentul cade pe vocala a din prima silabă a cuvântului. Forma articulată de genitiv-dativ a substantivului feminin este „panglicii”.

 

Prin urmare,

Corect: panglică

Greșit: pamblică

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Vezi și:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic”?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

„Absent” sau „apsent”?

„Panglică” sau „pamblică”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat