„Ora 14” sau „orele 14”?

„Ora 14” sau „orele 14”? - Vox Valachorum

Știm cu toții că timpul este cel mai mare dușman al omului, dar nu trebuie să ne dăm bătuți în fața lui. O problemă de limbă ne face să ne punem întrebarea: „Ora 14” sau „orele 14”? În mod logic am spune că fiind vorba de un număr mai mare ca unu vom folosi un substantiv la numărul plural. Dar haideți să vedem ce ne transmit gramaticile.

Dacă auzim spunându-se: „Trenul va sosi la ora unu.” nu vom găsi nimic de contestat. Însă lucrurile se schimbă atunci când este modificată ora și anume: „Trenul va sosi la ora paisprezece.” Această creștere a numărului ne-ar putea induce în eroare, ajungând să spunem: „Trenul va sosi la orele paisprezece.”

Dar nu este vorba de mai multe ore (nu sunt 14 ore), ci doar de una singură, așa că substantivul se va folosi la numărul singular. În alte limbi aceste aspecte sunt privite diferit, însă în limba română trebuie să ne fie limpede cum acordăm cele două părți de vorbire pentru o scriere corectă.

Este acceptat să spunem orele 14 doar atunci când intră în discuție un interval de timp: Întâlnirea va avea loc între orele 14 și 16. Aici regăsim un numeral, nu un adjectiv care să se acorde cu substantivul în cauză.

Dacă dorim să notăm ora în limba română cu cifre, nu cu litere vom folosi două puncte (evităm folosirea punctului) între secțiunea de oră și cea de minute. Voi pleca la muncă la ora paisprezece(14:00).

 

În concluzie,

Corect: ora 14

Greșit: orele 14

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

„Ora 14” sau „orele 14”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat