„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

mi-ar placea sau mi-ar place vox valachorum

Ei bine, aceasta chiar e una dintre cele mai frecvente greșeli de limbă: „mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”. Cum facem să stabilim odată pentru totdeauna o regulă clară? Care dintre cele două forme este corectă? De ce?

 

În identificarea formei corecte, vom porni de la rezultatele returnate de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021) pentru verbul nostru:

 

DOOM3

!plăcea1 (a ~) (a agrea) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. plac, 2 sg. placi, 3 sg. place; conj. prez. 1 sg. să plac, 3 să placă; cond. 1 sg. aș plăcea; ger. plăcând; part. plăcut

+plăcea2 (a-i ~) (a-i conveni) vb.ind. prez. 3 sg. [îmi etc.] place, 3 pl. [îmi etc.] plac; conj. prez. 3  [îmi/să-miplacă; cond. 3 sg. [mi- etc.] ar plăcea; ger. plăcându-mi [etc.]; part. plăcut

 

 

 

Ce observăm? Forma de inifinitiv este „plăcea”, și nu „place”. Varianta „place” nu figurează nici ca variantă pentru verbul nostru. Forma „mi-ar place”, prin urmare, nu se justifică. 

 

Modul condiționar optativ, timpul prezent, respectă niște reguli foarte clare în formare: auxiliarul „a avea” cu formele sale: aș, ai, ar, am, ați, ar + FORMA DE INFINITIV a verbului de conjugat. Prin urmare, este: „ar plăcea” (la persoana a III-a).

Atenție! În construcția „mi-ar plăcea” verbul este la persoana a III-a (auxiliarul „ar” indică acest lucru). Vorbim aici despre o construcție impersonală formată cu pronume personal în dativ.

 

Mai jos avem o definiție a verbului „a plăcea”, așa cum apare ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

PLĂCEÁ, plac, vb. II. Intranz. și tranz. (Cu subiectul logic în dativ) 1. A agrea sau a fi agreat, a simpatiza sau a fi simpatizat. ◊ Expr. Știi că-mi placi? sau că mi-ai plăcut? exprimă mirarea, dezaprobarea în fața unei propuneri, a unei afirmații etc. care nu-ți convine, cu care nu ești de acord etc. Îmi place să cred că… = sper că… 2. A avea sau a trezi un sentiment de admirație, de plăcere, de iubire față de o persoană de sex opus, a-i fi drag, a îndrăgi. 3. A avea un sentiment de satisfacție, de mulțumire, de delectare; a-i fi agreabil, a-i fi pe plac. ♦ A-i conveni. ♦ A vrea, a dori. – Lat. placere.

 

Să dăm și niște exemple:

 

Mi-ar plăcea să plec la munte.

Mi-ar plăcea să citesc mai mult.

Cred că mai degrabă mi-ar plăcea să vizitez Austria.

Tare mi-ar mai plăcea să mănânc niște ciocolată.

Concluzie:

Corect: mi-ar plăcea

Greșit: mi-ar place

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat