Mulți se întreabă dacă verbul „a apropria”, sau reflexivul său „a se apropia”, are în componența lui un singur „i” sau mai mulți. Vedem scris, de pildă, „mă apropi” și avem o oarecare respingere față de această grafie. Să vedem de ce.
Lexemul moștenit din limba latină (appropiare) poate primi multiple sensuri, așa cum ne demonstrează Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009:
APROPIÁ, aprópii, vb. I. I. Refl. A se deplasa în spațiu (tot) mai aproape de ceva sau de cineva. ◊ Expr. A nu le putea apropia de cineva = a nu reuși să vorbești sau să te înțelegi cu cineva. A nu te putea apropia de ceva = a nu putea să obții, să cumperi ceva (din cauza scumpetei). ♦ Tranz. A duce, a aduce, a așeza mai aproape de ceva sau de cineva. II. Refl. A fi, a se afla aproape de un anumit interval de timp, de un moment anumit etc. Se apropie noaptea. ♦ A ajunge aproape de o anumită vârstă. III. Fig. 1. Refl. A avea însușiri sau trăsături asemănătoare, comune. 2. Tranz. și refl. A-și face prieten pe cineva sau a se împrieteni cu cineva. [Pr.: -pi-a-] – Lat. appropiare.
Nu toate timpurile verbale ridică probleme, ci doar câteva, așa că vom insita doar pe acelea problematice. Să începem cu începutul, adică cu indicativul prezent. La persoana I și a II-a (singular) vom observa o omonimie gramaticală, corect fiind să scriem „eu apropii” și „tu apropii”.
O altă situație în care vom fi nevoiți să dublăm litera „i” este atunci când folosim un conjunctiv prezent la persoana I și a II-a singular. Astfel că vom spune „eu să apropii”, „tu să apropii”.
Singura formă verbală nepersonală care apare scrisă cu doi „i” este gerunziul: „apropiind”.
Iată un extras din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic care expune norma într-o formă schematizată.
apropia (a ~) (a duce/ajunge aproape) (a-pro-pi-a) vb., ind. prez. 1 și 2 sg. apropii, 3 apropie (-pi-e), 1 pl. apropiem; perf. s. 3 sg. apropie; conj. prez. 1 și 2 sg. să apropii, 3 să apropie, 1 pl. să apropiem; ger. apropiind (-pi-ind)
Mare atenție! Despărțirea în silabe se va reaiza astfel: a-pro-pi-a, unde se formează hiatul „i-a”.
Așadar, vom spune „Eu mă apropii de tine”, grafiat mereu cu doi „i” în acest context.
În concluzie:
Corect: apropii
Greșit: apropi
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Follow pe Instagram
Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici
Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și: