Suntem obișnuiți ca de cele mai multe ori să atașăm un „i” în plus la finele cuvântului atunci când dorim să îl trecem la plural. Această regulă se aplică mereu sau doar uneori? Care sunt condițiile? Se scrie „litri” sau „litrii”? Să aflăm!
Al doilea „i” va fi semnul pluralului doar atunci când termenul la numărul singular are un prim „i” din rădăcină”. Dacă acesta îi lipsește, atunci primul va ține locul pluralului. Mereu când vă simțiți nesiguri asupra situației, identificați singularul și vedeți dacă se conformează regulii.
Termenul pe care ne-am gândit să îl dezbatem este „litru”, cu etimologia franceză „litre”. Substantivul masculin are trei sensuri, după cum se poate vedea în articolul extras din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.
LÍTRU, litri, s. m. 1. Unitate de măsură pentru capacități, egală cu volumul ocupat de un kilogram de apă pură la temperatura de plus patru grade Celsius și la presiunea de o atmosferă. 2. Vas care are această capacitate. 3. Cantitate de lichid egală cu un litru (1). – Din fr. litre.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, cel care stabilește norma, vine în ajutorul nostru, marcând pluralu litri. Cuvântul „litru” nu are un „i” în rădăcină, ceea ce înseamnă că la plural va dobândi doar unul. Forma articulată hotărât de plural mai adaugă un „i”, ceea ce înseamnă că vom scrie „litrii”.
lítru (li-tru) s. m., art. lítrul; pl. lítri, art. lítrii; simb. l
Simbolul pentru litri este l, fără punct urmat după literă. Despărțirea în silabe se va realiza astfel: li-trul.
Tot în această listă sunt incluse lexemele „kilometri” și „metri”. Dacă veți rosti formele de singular veți vedea că și acestora le lipsește „i”-ul din rădăcină.
În concluzie,
Corect: litri
Greșit: litrii
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: