Nu vorbim astăzi despre ceva complicat. Problema pe care o abordăm este una cât se poate de simplă. Este vorba despre cuvintele derivate cu prefixul „în-”. Comportamentul lor atrage adesea nedumeriri, fapt pentru care vom discuta despre „înnoda” sau „înoda”.
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), forma corectă este cea cu doi „n”, adică „înnoda”:
înnoda (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. înnod, 2 sg. înnozi, 3 înnoadă; conj. prez. 1 sg. să înnod, 3 să înnoade; imper. 2 sg. afirm. înnoadă
Explicația este cât se poate de simplă: cuvântul „înnoda” s-a format de la cuvântul de bază „nod-” cu prefixul „în-”. Așa se explică prezența celor doi „n”. Toate derivatele care se formează de la un cuvânt de bază care începe cu „n”, atunci când vor fi prefixate cu „în-”, vor avea doi „n”: „înnora”, „înnegura”, „înnegri”. E simplu, nu-i așa? Hai să vedem care este definiția cuvântului nostru, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
ÎNNODÁ, înnód, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) face un nod la ceva; a (se) lega, a (se) uni printr-un nod. ◊ Expr. (Refl.) A se înnoda la vorbă = a se porni pe vorbă; a se așterne la vorbă, la taifas. 2. Tranz. Fig. A agonisi. ♦ A improviza, a înjgheba. – În + nod.
Prin urmare,
Corect: înnoda
Greșit: înoda
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)