Norii pot fi uneori cele mai inspiraționale înfățișări din împrejurimi. Pot avea diverse forme și ne pot duce cu gândul la tot felul de lucruri… Uneori nu vrem să plouă ori să ningă, dar puterea naturii este incontestabilă! Hai să vedem ce facem cu verbul nostru și să decidem dacă e corect „a se înnora” sau „a se înora”. Cel mai important lucru este să înțelegem de ce!
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), forma corectă este cea cu dublu „n”, mai precis „a se înnora”:
înnorá (a ~) vb., ind. prez. 3 înnoreáză
Explicația este una foarte simplă! În cazul acestui termen (și în cazul multor altora), vorbim despre derivare cu prefix. Prefixul „în-” se atașează cuvântului de bază „nor”. Având substantivul „nor” care deja începe cu consoana „n”, i se mai adaugă un „n” din prefixul nostru, „în-”. Prin urmare, toți termenii care încep cu litera și sunetul „n” vor avea doi „n” atunci când sunt derivați cu prefixul „în-”!
Să vedem și o definiție a verbului, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
ÎNNORÁ, înnorez, vb. I. 1. Intranz. și refl. impers. (La pers. 3) A se ivi (mulți) nori pe cer. ♦ (Pop.; despre vreme, cer, lună, soare) A se întuneca din cauza norilor. 2. Tranz. și refl. Fig. A (se) întrista, a (se) posomorî. [Var.: înnourá vb. I] – În + nor.
Prin urmare,
Corect: înnora
Greșit: înora
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)