Nu există reguli stricte când vorbim despre o pagină de jurnal, însă trebuie să ținem cont de câteva indicații pentru a încadra textul nostru în acest specific.
Subiectele despre care putem scrie sunt inepuizabile, începând de la o întâmplare petrecută cu o zi înainte până la visurile și dorințele noastre de viitor. În principiu, se notează în jurnal cele petrecute în acea zi sau cu o zi înainte, dar se pot insera și amintiri sau planuri de viitor.
Este cunoscut faptul că într-un jurnal prezentăm experiențe personale, fie el jurnal secret, de vacanță sau unul literar. Aici trebuie să avem grijă la limbaj și în ce măsură expunem lucrurile intime în funcție de tipul lui. Noi ne vom îndrepta atenția spre jurnalul literar.
Trebuie să stabilim de la capul locului că un jurnal înseamnă subiectivitate, ceea ce ne duce cu gândul la o perspectivă subiectivă, astfel narațiunea evenimentelor se va realiza la persoana I singular și plural. Nu vom adăuga comentarii actuale, dacă ne concentrăm pe ziua de ieri. Mai concret, dacă scriem la timpul trecut, nu adăugăm pasaje în care narăm la prezent.
Pot apărea criterii în redactarea jurnalului, în sensul în care se cer să fie prezentate anumite evenimente într-o ordine definită sau aleatori. De aceste detalii este necesar să ținem cont pentru revolvarea corectă a cerinței date. Cu toate că este o scriere relativ liberă, acest lucru nu înseamnă că scriem tot ce ne trece prin minte, ci selectăm informația pentru a forma un conținut coerent, adecvat.
Un jurnal de acest tip urmărește raportarea la sine și la experiența proprie de viață, fie ea reală sau imaginară. Specific lui sunt formulările tipice inițiale, precum: dragă jurnalule, dragul meu jurnal, iubirul meu jurnal, urmate de virgulă și scrise la fel ca în cazul unei scrisori, adică cu alineat de la marginea rândului. Și un alt aspect imporatant este să nu îți inserezi numele în textul jurnalului.
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: