Gradele de comparație la adjectiv și la adverb

gradele de comparatie la adjectiv si la adverb vox valachorum

Gradele de comparație

Bine ai venit pe Vox Valachorum! În cadrul acestui articol mi-am propus să vorbesc despre gradele de comparație. Cum le definim? La ce folosesc? Cum le utilizăm corect?

 

Ei bine, gradele de comparație (numite și grade de intensitate) se referă la o categorie gramaticală a adjectivului și a adverbului care reflectă intensitatea unei caracteristici prin raportarea obiectului la el însuși sau la un alt obiect. Se disting, în funcție de raportul stabilit, trei niveluri ale intensității:

 

*Vom face încă de la început mențiunea că există adjective / adverbe care nu pot avea grade de comparație (ex. superior, inferior, optim, perfect, complet etc., etc.); de aceste adjective ne vom ocupa într-un articol separat.

A. Pozitivul: acesta reprezintă forma standard a adjectivului / a adverbului, fără ca acesta să fie comparat / raportat cu alte obiecte.

De exemplu:

adjective: înalt, bun, frumos, isteț, inteligent, matur, etc.

adverbe: bine, lent, repede, aproape etc.

 

B. Comparativul: această formă presupune (ne dăm seama din denumire) compararea a două obiecte sau raportarea aceluiași obiect la sine într-un alt moment al existenței sale. Comparativul se clasifică în două categorii: de egalitate și de inegalitate. Pentru exprimarea raportului se utilizează prepoziții precum „decât” (pentru inegalitate) și „ca” / „precum” (pentru egalitate).

 

 1. Comparativul de egalitate presupune identitatea unei trăsături între două obiecte sau același nivel al intensității trăsăturii unui obiect dintre două momente diferite ale manifestării sale; se realizează cu ajutorul unor sintagme precum: „tot așa de”, „în egală măsură de”, „la fel de”, „deopotrivă de” + forma de pozitiv;

 

De exemplu:

adj. tot așa de frumoasă

adv. la fel de bine

 

2. Comparativul de inegalitate se referă la exprimarea unui grad mai ridicat sau mai scăzut al intensității trăsăturii; aici se disting două categorii: comparativul de superioritate și comparativul de inferioritate;

 

 • Comparativul de superioritate: se realizează cu ajutorul semiadverbului „mai” + forma de pozitiv;

 

De exemplu:

adj. mai frumoasă, mai muncitor, mai înaltă

adv. mai bine, mai sus, mai aproape

 

 • Comparativul de inferioritate: se realizează cu ajutorul semiadverbului „mai” + adverbul „puțin” + forma de pozitiv

 

De exemplu:

adj. mai puțin frumoasă, mai puțin muncitor, mai puțin înaltă

adv. mai puțin bine, mai puțin aproape

C. Superlativul: se referă la cel mai înalt grad de intensitate a trăsăturii; se împarte în două categorii: relativ și absolut.

 

 1. Superlativul relativ: reprezintă intensitatea maximă a unei trăsături raportate la o masă de obiecte (referința se realizează fie prin cuvinte / sintagme care să exprime colectivitatea) (ex. din lume, din clasă, din câte am văzut eu, dintre colegii tăi etc.). Se împarte în două categorii: superlativul relativ de superioritate și superlativul relativ de inferioritate.

 

 • Superlativul relativ de superioritate: se realizează din cel / cea / cei / cele (pentru adjectiv) + semiadverbul „mai” + forma de pozitiv. Pentru adverb, regula este aceeași, cu mențiunea că se întrebuințează doar forma „cel” (adverbul fiind neflexibil)

 

De exemplu:

adj. cel mai bun, cei mai cunoscuți, cele mai gustoase

adv. cel mai bine, cel mai repede, cel mai târziu

 

 • Superlativul relativ de inferioritate: se realizează din cel / cea / cei / cele (pentru adjectiv) + semiadverbul „mai” + adverbul „puțin” + forma de pozitiv. Pentru adverb, regula este aceeași, cu mențiunea că se întrebuințează doar forma „cel” (adverbul fiind neflexibil)

 

De exemplu:

adj. cel mai puțin bun, cei mai puțin cunoscuți, cele mai puțin gustoase

adv. cel mai puțin bine, cel mai puțin repede, cel mai puțin târziu

 

2. Superlativul absolut: reprezintă nivelul de intensitate maximă, fără a se raporta la o masă de obiecte. Poate fi clasificat în două categorii: superlativ absolut de superioritate și superlativ absolut de inferioritate.

 

Superlativul absolut de superioritate se poate exprima în diferite moduri. Vom enumera câteva și vom exemplifica:

 • cu ajutorul unor adverbe de intensitate, precum „foarte”, „tare”, „prea”: adj. foarte frumoasă, tare bun / adv. foarte bine, prea lent.
 • cu ajutorul unor adverbe de intensitate, urmate de prepoziția „de”(extraordinar de, extrem de, incredibil de etc.): adj. extrem de utilă / adv. incredibil de repede.
 • prin repetarea adjectivului / adverbului: adj. frumoasă – frumoasă (frumoasă, frumoasă) / adv. bine – bine (bine, bine); elementele pot fi despărțite prin cratimă sau prin virgulă.
 • prin repetarea unei forme diminutivale a adjectivului: adj. singur – singurel.
 • prin prelungirea efectivă a adjectivului /  adverbului: adj. frumoaaaasă / adv. biiiiiiine.
 • prin utilizarea adjectivului / adverbului într-un enunț exclamativ care începe cu interj. „ce” sau locuțiunea „cât de”: adj. Ce frumoasă ești astăzi! / adv. Ce bine te descurci la volan, Mihai!
 • prin utilizarea unor substantive (cu comportament adverbial): adj. frumoasă foc / sănătos tun
 • prin utilizarea unui atribut substantval genitival exprimat prin forma de genitiv plural a substantivului obținut prin derivare de la adjectiv: ex. frumoasa frumoaselor, prostul proștilor

 

Superlativul absolut de inferioritate nu dispune de atât de multe metode de exprimare. Acesta se realizează cu ajutorul unor adverbe precum „foarte” , „tare”, „prea” + semiadverbul „mai” + forma de pozitiv.

 

De ex.

adj. foarte puțin priceput, prea puțin interesant

adv. prea puțin bine, prea puțin eficient

 

Pentru a aduce un plus acestui articol teoretic, vom posta și un test interactiv despre gradele de comparație. Mult spor în rezolvarea lui!

 

 

Cum ți s-a părut testul despre gradele de comparație? Lasă-ne feedbackul tău pe pagina noastră de Facebook, în secțiunea „comentarii”!

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023

Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Analiza frazei (explicații utile pentru Evaluarea Națională)

 

 

 

Gradele de comparație la adjectiv și la adverb
Derulează în sus
error: Conținut protejat