Funcțiile sintactice ale pronumelui (Tabel complet)

functiile sintactice ale pronumelui

Pronumele este partea de vorbire flexibilă care, prin etimologia sa, are ca scop principal substituirea / înlocuirea unui substantiv. Acesta este și motivul pentru care funcțiile sintactice ale pronumelui coincid cu acelea ale substantivului. Materialul pe care ți-l vom prezenta astăzi îți poate fi de real folos la școală ca elev sau profesor pentru a parcurge / a observa comportamentul sintactic al acestei părți de vorbire.

 

Pronumele se poate clasifica în mai multe tipuri, în funcție de ceea ce exprimă. Funcțiile sintactice pe care le îndeplinește pronumele vor varia în funcție de semantica lor, desigur. Acesta este și motivul pentru care am realizat o listă completă a acestora. Haideți să recapitulăm puțin tipurile de pronume pe care le studiem în clasa a VII-a, în gimnaziu: pronumele personal, pronumele personal de politețe, pronumele reflexiv, pronumele (și adjectivul pronominal) posesiv, pronumele (și adjectivul pronominal) demonstrativ, pronumele (și adjectivul pronominal) nehotărât, pronumele (și adjectivul pronominal) relativ, pronumele (și adjectivul pronominal) interogativ, pronumele (și adjectivul pronominal) negativ și adjectivul pronominal de întărire. Întrucât astăzi vom discuta despre funcțiile sintactice ale pronumelui, nu vom insista cu adjectivul pronominal, întrucât acesta îndeplinește întotdeauna funcția sintactică de atribut adjectival.

 

Să revedem o listă a cazurilor  și a funcțiilor sintactice ale pronumelui:

 

  • Nominativul: subiect și nume predicativ
  • Acuzativul: nume predicativ, atribut pronominal prepozițional, complement direct, complement prepozițional și circumstanțiale (de loc, de timp, de mod, de cauză, de scop)
  • Genitivul: nume predicativ, atribut pronominal genitival, atribut pronominal prepozițional, complement prepozițional, circumstanțiale de loc, de timp
  • Dativul: atribut pronominal datival, atribut pronominal prepozițional, complement indirect, circumstanțial de cauză

 

Cu siguranță poți observa că în lista de mai sus nu se regăsesc chiar toate funcțiile sintactice pe care le poate îndeplini un substantiv. Asta se datorează și faptului că, din această perspectivă, semantica pronumelui este mai limitată, spre deosebire de cea a substantivului care este, practic, infinită. Pornind de la acest aspect, unele construcții ar fi fie prea vagi, fie ar constitui nonsensuri. Ne vom limita la lista de mai sus, pe care o vom organiza într-un tabel. Acest tabel conține propoziții cu cazurile și funcțiile sintactice ale pronumelui.

Astfel că aici vei regăsi funcțiile sintactice ale pronumelui posesiv, funcțiile sintactice ale pronumelui reflexiv, funcțiile sintactice ale pronumelui demonstrativ, cele ale pronumelui nehotărât, relativ etc..

 

Tabelul cu aceste funcții sintactice se regăsește mai jos. Descarcă-l și tipărește-l, dacă ai nevoie! S-ar putea să îți fie util în pregătirea ta!

functiile sintactice ale pronumelui (tabel vox valachorum)

 

Fișă teoretică (Click pentru a descărca tabelul complet cu cu funcții sintactice ale pronumelui)

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Îți mulțumim pentru timpul petrecut pe site-ul nostru de limba și literatura română. Dacă și ție îți plac materialele postate de noi aici, nu ezita să distribui aceste materiale pe paginile tale de social media: Facebook, Twitter, Whatsapp etc.. Ne revedem și cu alte materiale utile pentru această disciplină!

Ți-a plăcut tabelul cu funcțiile sintactice ale pronumelui? Ai aici și alte articole interesante:

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Funcțiile sintactice ale pronumelui (Tabel complet)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat