Cu un „i” sau cu doi? Aceasta este una dintre cele mai populare nedumeriri când vine vorba de scrierea limbii române. Astăzi vom avea în vedere o conjuncție (specializată cu cauzala). Haideți să vedem împreună: este corect „findcă” sau „fiindcă”? Ce ne spun dicționarele? Cum s-a ajuns la această formă?
Din punct de vedere morfologic, cuvântul discutat se încadrează în categoria conjuncției, introducând propoziții subordonate cu caracter cauzat. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, forma corectă este cea cu dublu „i”, mai precis „fiindcă”:
fiindcă (deoarece) (desp. fi-ind-că) conjcț.
Forma cu un singur „i”, „findcă” nu figurează în dicționarul normativ, fapt pentru care utilizarea sa va fi considerată o abatere de la normă, deci o greșeală. Termenul derivă din gerunziul verbului „a fi” + conjuncția că: „fiind” + „că”. Întrucât verbul a fi, în această formă, are doi „i”, aceștia se vor păstra și în compusul „fiindcă”. Iată ce ne indică Dicționarul Explicativ al Limbii Române despre cuvântul discutat:
FIÍNDCĂ conj. (Arată legătura cauzală dintre afirmația din propoziția regentă și cea din propoziția subordonată) Pentru că, deoarece; de vreme ce. – Fiind (< fi) + că.
Prin urmare,
Corect: fiindcă
Greșit: findcă
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)