Despre „dintr-o dată” și „dintr-odată” vom discuta astăzi! Doar una dintre cele două variante este corectă, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. Care dintre cele două să fie corectă și de ce? Cum s-a ajuns la această variantă? Hai să aflăm împreună astăzi!
Pornim de la forma compusă „odată” care se formează de la articolul nehotărât (indefinit) „o” și substantivul de gen feminin „dată”. Acest „o” poate fi considerat în alte contexte numeral cardinal (depinde, desigur, de contextul gramatical). Sensul lui „odată” este de „cândva”, „demult”, având, în accepțiune colocvială și sensuri precum „repede”, „chiar acum”, „foarte bun”, „extraordinar” etc., etc.. Să revedem o definiție a adverbului nostru, așa cum apare ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
ODÁTĂ adv., adj. invar. 1. Adv. într-un timp nedeterminat, cândva: a) (în legătură cu verbe la trecut) odinioară, mai de mult; b) (în legătură cu verbe la viitor sau cu valoare de viitor) de acum înainte, într-o bună zi, cândva. ◊ Expr. Odată și odată = a) de mult de tot, de foarte multă vreme; b) într-o bună zi, cândva, mai curând sau mai târziu. 2. Adv. (Pop.) Îndată, imediat; fără întârziere; brusc; deodată. 3. Adv. În sfârșit, în cele din urmă. 4. (Pop.) Adj. invar. În toată puterea cuvântului, întreg; p. ext. foarte reușit, foarte bun, excelent. – O3 + dată.
Desigur că locuțiunea adverbială „dintr-odată” s-a obținut pornind de la acest adverb, mai degrabă de la utilizarea sa populară/colocvială. Singura variantă corectă este „dintr-odată” conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române:
!dintr-odată loc. adv.
Varianta „dintr-o dată” este posibilă și corectă doar într-un context foarte specific, ea neavând sensul de „brusc”, „subit”, „pe nepregătite”. Sensul construcției „dintr-o dată” este efectiv unul neunitar, fiecare dintre elemente păstrându-și specificitatea și necompunând o locuțiune: „dintre”+„o”+„dată” (această construcție nu este tocmai greșită, însă utilizarea sa în comunicare este destul de rară)
De exemplu:
Dintr-odată s-a făcut rece afară (adică „brusc”, „subit”)
Dintr-o dată precum 3 martie nu te poți programa pentru un consult. E mult prea devreme! (sensul substantivului „dată” se păstrează”: dintr-o dată anume)
Prin urmare,
Corect: dintr-odată („brusc”, „subit”, „pe neașteptate”)
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)