Este cert că discutăm despre un cuvânt compus, însă dilema constă în elementele componente care alcătuiesc termenul. Doar una dintre cele două variante este corectă, dar care să fie? Dimpotrivă sau dinpotrivă?
Lexemul vizat este alcătuit din prepozția de alături de adverbul împotrivă, rezultând astfel adjectivul invariabil sau adverbul compus dimpotrivă.
Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 îl prezintă ca având trei sensuri bine consacrate pe care puteți să le urmăriți în articolul extras de mai jos.
DIMPOTRÍVĂ adj. invar., adv. 1. Adj. invar. Din față, din partea cealaltă, de dincolo; opus. ♦ Fig. Potrivnic, neprielnic, nefavorabil. 2. Adv. Din contra; cu totul altfel; invers. 3. Adv. (Rar) Față în față. – De4 + împotrivă.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2009 întărește ideea screrii termenului dimpotrivă. Dacă se cunoaște regula așezării lui m, nu a lui n imediat după litera p sau b, dificultatea de scriere nu ar trebui să apară.
Poate fi derutant din cauza necunoșterii prepoziției din care este alcătuit adverbul. Crezând că ar putea fi din în loc de preoziția de inițială, însă regula învățată în clasele primare își păstrează validitatea.
dimpotrívă (-po-tri-) adv.
Accentul în cuvânt va cădea pe vocala i din a treia silabă, despărțindu-se astfel dim-po-tri-vă.
Credeam că nu îți plac căpșunile, dar dimpotrivă le adori.
Prin urmare,
Corect: dimpotrivă
Greșit: dinpotrivă
ink către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos!