Ei bine, asta s-ar putea să fie chiar o surpriză pentru mulți dintre noi, însă răspunsul corect ar putea uimi, în această situație. Rămâneți până la finalul articolului pentru a lămuri-o și pe asta: „de-a mea” sau „de-ale mele”; „de-al meu” sau „de-ai mei”?
Cazul acuzativ, pare-se, creează la propriu diverse probleme și stângăcii în ceea ce privește exprimarea scrisă (și vorbită, în cazul de față). Avem o prepoziție simplă „de” și un articol posesiv-genitival (ori pronume semiindependent, după caz) + un pronume posesiv (ori adjectiv) care s-au gândit să facă echipă și să creeze confuzii: de-a mea, de-al meu, de-ale mele, de-ale tale etc..
În construcții plurale, de tipul: „de-ai mei” / „de-ale mele”, prepoziția „de” o înlocuiește pe „dintre”, o prepoziție compusă, de data aceasta (dacă este să privim forma sudată), prepoziție care, conform DEX, are o multitudine de utilizări:
díntre pp [At: PRAV. 271 / V: den~ / E: de + între] 1 (Introduce un atribut care arată locul ocupat de cineva sau de ceva) Exprimă ideea de situare într-un spațiu circumscris de două elemente diferite (sau în mijlocul unui spațiu circumscris de elemente de același fel dispuse discontinuu) Covorul dintre pat și masă trebuie spălat. Casa dintre brazi era mică Si: între, în mijlocul Cf din (1), dintru (2). 2 (Introduce un complement care arată punctul de desprindere) Exprimă ideea de desprindere dintr-un spațiu circumscris Iese luna dintre nori. Cf din (2), dintru (1). 3 (Introduce un atribut) Exprimă durata de timp delimitată de două unități temporale distincte La trecerea dintre zi și noapte au plecat Si: între. 4-5 Exprimă apropierea (sau respingerea) în cadrul unor elemente diferite Unul dintre ei doi… 6 (Introduce un atribut) Exprimă detașarea (pe baza unei calități deținute) din mijlocul mai multor elemente de același fel L-a ales dintre sute de elevi. Si: din (21), dintru (7), între, printre. 7 (Introduce un atribut) Exprimă ideea de corelație prin corespondență în cadrul unei ierarhii Ești cel mai lacom dintre copii. Si: între. 8 (Introduce un atribut) Exprimă ideea de corelație sau o alternanță Raportul dintre parte și întreg Si: între. 9 (Introduce un atribut) Exprimă ideea de raport de reciprocitate între două sau mai multe elemente, unități, persoane etc. S-au întărit legăturile dintre ei Si: între.
În construcții cu singularul, urmată de o formă de tipul „a mea” / „al meu”, prepoziția „de” nu mai este utilizată cu sensul de „dintre”, nemaifiind vorba despre valența sa partitivă (~o parte din);
Astfel că:
Atât varianta „de-ale mele” / „de-ai mei”, cât și varianta „de-a mea” / „de-al meu” sunt conisderate, în prezent, corecte în limba română.
Să vedem câteva exemple:
O cunoștință de-ale mele (sau de-a mea) m-a căutat recent.
Aceasta este o lucrare de-ale mele. (sau de-a mea).
Acest biscuit este de-ai mei (sau de-al meu).
Corect:
un prieten de-ai mei / de-al meu
o prietenă de-ale mele / de-a mea
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?