Cum se desparte în silabe cuvântul „seif”?

seif

Vorbim despre o greșeală foarte frecvent întâlnită în rândul vorbitorilor de limbă română: pronunțarea corectă a substantivului „seif”. De ce? Pentru că avem cu toții tendința să îl despărțim în silabe: [se-if].

 

Care este pronunția corectă a acestui substantiv?

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), cuvântul nostru este monosilabic, iar „i” este marcar ca semivocală:

 

seif [pron. seĭfs. n.pl. séifuri

 

 

 

Prin urmare, pronunția în două silabe constituie o greșeală și trebuie evitată. Pronunția corectă a cuvântului se aseamănă pronunției din limba originară, și anume engleza (safe). Haideți să vedem o definiție a termenului, așa cum reiese din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

SEIF, seifuri, s. n. Dulap sau ladă de fier în care se păstrează, de obicei într-o instituție bancară, bani, hârtii și obiecte de valoare; casă de bani. ♦ Încăpere specială, bine asigurată (la arhive sau la biblioteci publice), în care se păstrează manuscrise, documente și alte obiecte de valoare. [Var.safé, saféu, sef s. n.] – Din engl. safe.

 

 

O definiție mai amplă pentru substantivul discutat ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția a II-a, din 2010):

 

seif sn [At: BASSARABESCU, S. N. 176 / V: (rar) safe, safeu, sef / S și: safe / E: eg safe1 Dulap sau lădiță de fier, cu pereții (foarte) groși și cu încuietori speciale, în care se păstrează bani, hârtii, obiecte de valoare etc. Si: casă de bani2 (Pex) Încăpere (a unei bănci) special amenajată și bine asigurată în care se păstrează bani, hârtii, obiecte de valoare etc. 3 (Prc) Fiecare dintre casetele metalice din încăperea special amenajată a unei bănci în care o persoană particulară își depune, spre păstrare, bani, hârtii, obiecte de valoare etc.

 

Prin urmare,

Pronunția corectă: [seif]

Pronunția greșită [seif]

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul , te-ar putea interesa și alte subiecte:

Rebus despre vocabular (10 cuvinte)

Scurt test de scriere corectă (15 exerciții)

Ce fel de sunet notează litera evidențiată? (test de 25 de întrebări)

Potrivește cuvintele cu sinonimele lor

Cum se desparte în silabe cuvântul „seif”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat