„Carioci” sau „carioce”?

„Carioci” sau „carioce”?

Înca din copilăria timpurie, carioca este instrumentul de scris preferat al copiilor. Tot de pe la acea vârstă, copilul începe să folosească primele cuvinte, corectat fiind pentru o vorbire cât mai normată. Dar, care să fie pluralul de la „cariocă”? Aceasta este o întrebare adresată mai degrabă nouă, adulților. Carioci sau carioce?

Pentru început, este bine să știm că termenul „cariocă” provine de la o denumire comercială, ajungând astfel în limba română un substantiv comun. Chiar dacă veți fi puțin uimiți, carioci și carioce sunt două cuvinte la fel de corecte, dar folosite cu sens diferit.

Să consultăm Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 pentru mai multe detalii.

CARIÓCĂ, carioci, s. f. Instrument de scris în formă de creion, având în interior o fâșie de pâslă, îmbibată cu tuș de diferite culori. [Pr.-ri-o-] – Denumire comercială.

CARIÓCA, carioce, s. f. 1. Dans popular din Brazilia, cu ritm moderat; melodie după care se execută acest dans. 2. Instrument popular de percuție folosit la acompanierea ritmică a dansului carioca (1). [Pr.-ri-o-] – Din sp.port. carioca.

Putem vedea că între cariocă și carioca există doar o fină diferență de grafiere, dar nu putem stabili nicio legătură între semantica lor. Carioca – dansul popular cu specific brazilian este un lexem cu etimologie multiplă, spaniolă și portugheză.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 întărește ideile enunțate mai sus prin expunerea formelor de plural în funcție de fiecare cuvânt în parte.

cariócă (creion) (-ri-o-)s. f.g.-d.art.cariócii;pl.carióci

carióca (dans, instrument muzical) (-ri-o-)s. f.g.-d.art.cariócei; pl.carióce

Mare atenție, despărțirea corectă pentru cariocă și carioca este ca-ri-o-că respectiv ca-ri-o-ca.

În schimb, articularea substantivelor feminine pentru formele de genitiv și dativ diferă. Pentru primul dintre ele, atestat este să spunem cariocii, iar pentru cel de-al doilea cariocei.

Am nevoie de zece carioci pentru a colora desenul.

Am învățat să cânt la carioce.

 

Prin urmare,

Corect: carioci (instrument de scris), carioce (dans / instrument muzical)

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Carioci” sau „carioce”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat