Voi cum numiți acel obiect vestimentar care se așază deasupra capului? Să fie basc sau bască? Părerile sunt împărțite, așa că avem nevoie de o analiză puțin mai detaliată a termenului din punct de vedere lexical și morfologic.
Să începem cu etimologia cuvântului, amintind că el provine din limba franceză de la basque. Putem observa că Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 vine cu mai multe semnificații, de aceea îl putem numi un cuvânt omonim. Atunci când ne referim la basc ne putem gândi la persoanele din Țara Bascilor / numele lor etnic sau la bereta de la care am pornit discuția noastră.
BASC4, -Ă, basci, -ce, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană originară sau locuitor din Țara Bascilor, regiune situată în Pirinei, în Franța și Spania. 2. Adj. Care aparține sau este caracteristic bascilor (1), privitor la basci. ♦ (Substantivat, f.) Limba izolată neindo-europeană, vorbită de basci. – Din fr. basque.
BASC2, bascuri, s. n. Beretă cu marginile îndoite înăuntru. [Var.: báscă (pl. băști) s. f.] – Din fr. [beret] basque.
O ordine impusă de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române spune că este corect să spunem basc sau bască pentru beretă, cu pluralul bascuri respectiv băști. Alegerea ne aparține. Dacă facem aluzie la numele etnic, la adjectiv mai exact, femininul va fi bască (pl. basce), iar masculinul basc (pl. basci). Tot bască vom numi și limba lor, iar același cuvânt poate însemna și lâna tunsă de pe oaie sau bluza confecționată din aceasta, cu pluralul băsci.
basc1 (nume etnic) adj. m., s. m., pl. basci; adj. f., s. f. báscă, pl. básce
basc2 / báscă1 (beretă) s. n. / s. f., pl. báscuri / băști
báscă2 (albie, lâna tunsă de pe o oaie, bluză, vestă) (înv., reg.) s. f., g.-d. art. bắștii; pl. băști
báscă3 (limbă) s. f., g.-d. art. báscei
Se poate vedea că semnificațiile cuvântului sunt multiple, așa că fiți foarte atenți la contextul în care folosiți termenii. Pornind de la întrebarea noastră inițială, ce nu trebuie să uitați este că pentru obiectul vestimentar putem să utilizăm ambele denumiri precizate, alături de cele două forme de plural în funcție de alternața de gen (masculin – feminin).
În concluzie,
Corect: basc, bască (beretă)
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: