„Nivele” sau „niveluri”?

„Nivele” sau „niveluri”?

De nenumărate ori auzim confuzii în ceea ce privește formele de plural ale cuvântului nivel. Voi cum spuneți? Clădirea are cinci nivele sau cinci niveluri?

Dicționarul Explicativ al Limbii Române vine cu două fome de plural pentru substantivul neutru nivel în funcție de semnificațiile pe care le poate purta. Aflăm că pentru gradul de înălțime și pentru forma lui figurată ar trebui să spunem niveluri, iar pentru numele uneltelor ar fi de preferat să utilizăm nivele. Însă lucrurile sunt puțin bulversate de alte explicații.

NIVÉL, (1, 3niveluri, (2nivele, s. n. 1. Înălțimea la care se găsește un punct, o linie sau o suprafață a unui loc, a unui obiect etc. în raport cu un plan orizontal dat. 2. Nume dat mai multor unelte, instrumente, dispozitive care servesc la determinarea liniei (sau a poziției, a suprafețelor) orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferențele de înălțime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafața terestră. 3. Fig. Stadiu, grad (de pregătire, de dezvoltare), treaptă (a calității), indice (al cantității). [Var.: (2nivélă s. f.] – Din nivela (derivat regresiv).

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române  vine cu explicații simple și clare, afirmându-se că indiferent dacă vorbim despre înălțime, stadiu sau treaptă este corect a spune nivele sau niveluri. Alegerea ne aparține. Chair dacă sunt contrazise oarecum dintr-un anumit punct de vedere indicațiile din dicționar, DOOM-ul este cel care stabilește normele limbii.

nivél (înălțime, stadiu, treaptă) s. n.pl. nivéluri / nivéle

nivélă (instrument) s. f.g.-d. art. nivélei; pl. nivéle

După cum se poate observa pluralul nivele se mai utilizează și în cazul substantivului feminin nivelă drept instrument, unealtă.

Mihai a depășit nivelele / nivelurile jocului pentru începători.

 

În concluzie,

Corect: nivele, niveluri în funcție de context

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Nivele” sau „niveluri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat