Construcțiile reflexive: test de 20 de întrebări

constructiile reflexive test exercitii

Întrucât știm cât de importante sunt construcțiile reflexive pentru pregătirea ta, ne-am hotărât să creăm un alt test util. Acest test online se compune din 20 de întrebări care te ajută să îți fixezi mai bine noțiunile despre verb. Hai să ne amintim ce sunt construcțiile reflexive și cum le clasificăm? Ei bine, numim construcție reflexivă o construcție compusă dintr-un verb precedat obligatoriu de un pronume reflexiv. Este foarte simplu să identificăm o astfel de grupare. Cu toate acestea, trebuie să avem grijă la câteva aspecte: pentru ca o formă pronominală să fie reflexivă, trebuie să aibă aceeași persoană cu verbul (la persoana I și a II-a); la persoana a III-a, pronumele reflexiv are forme unice, diferite de ale pronumelui personal (pe sine, se, s-, sie, sieși, își, și).

 

 

Identificarea construcției reflexive în sine nu este complicată, însă ne interesează și tipul acesteia, întrucât, într-o astfel de construcție verbală, există două posibilități: ca pronumele să aibă funcție sintactică ori să nu aibă. Dacă pronumele reflexiv are funcție sintactică, acesta se analizează separat, iar în acest context avem câteva posibilități diferite: reflexivul care exprimă o relație de reciprocitate, reflexivul – complement direct, reflexivul – complement indirect, reflexivul – complement (indirect) posesiv și reflexivul – atribut pronominal (mai rar, specific textelor literare). În cazul în care reflexivul nu are funcție sintactică, acesta se ia împreună cu verbul, fiind considerat parte componentă a sa (acesta completează ori diferențiază sensul verbului), neputând fi exclus.

În construcțiile reflexive putem deduce destul de ușor dacă pronumele (cliticul pronominal – n.m.: astfel vom numi formele neaccentuate ale pronumelui) are sau nu are funcție sintactică. Există două modalități prin care putem verifica acest fapt:

  1. înlocuim reflexivul cu un pronume personal în același caz; (dacă înlocuirea este posibilă, atunci cliticul are funcție sintactică, altminteri nu).De exemplu: M-am gândit să plec. („M-” nu poate fi înlocuit cu „Te-”, sau cu „L-”, prin urmare, „M-” nu poate fi exclus, deci nu are funcție sintactică).
  2. plasăm, imediat după verb, forma accentuată (nonclitică) a reflexivului; (dacă această plasare este posibilă din punctul de vedere al sensului, atunci pronumele are funcție sintactică și se va analiza independent, altminteri nu).De exemplu: M-am spălat pe dinți. (Putem spune „M-am spălat pe mine pe dinți”, prin urmare, „M-” are funcție sintactică, nefiind un reflexiv obligatoriu.

 

Despre construcțiile reflexive se mai pot spune multe, dar am pregătit pentru tine un articol mult mai complex, cu toate explicațiile de care ai nevoie chiar aici:

 

 

Construcțiile reflexive (definiții și exemple)

 

 

Haide să ne apucăm și de acest test pe care ți l-am pregătit. Este o grilă de 20 de întrebări care privește doar aspecte legate de construcțiile reflexive. Mult succes în rezolvarea ei! S-ar putea să îți fie utilă în pregătirea ta!

 


Ce părere ai despre acest test? Ți s-a părut dificil? Lasă-ne un comentariu pe pagina noastră de Facebook! Așteptăm cu interes feed-backul tău!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul despre construcțiile reflexive, te-ar putea interesa și alte subiecte:

Rebus despre vocabular (10 cuvinte)

Scurt test de scriere corectă (15 exerciții)

Ce fel de sunet notează litera evidențiată? (test de 25 de întrebări)

Potrivește cuvintele cu sinonimele lor

Construcțiile reflexive: test de 20 de întrebări

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat