„Cheltui” sau „cheltuiesc”? Cum conjugăm acest verb?

cheltuiesc sau cheltuie

Astăzi vom vorbi despre o activitate pe cât de îndrăgită uneori, pe atât de evitată în alte contexte: cheltuitul. Întrebarea zilei se leagă de conjugarea acestui verb: la modul indicativ, prezent și la conjunctiv prezent. Cum e corect: „cheltui” sau „cheltuiesc”? Haide să aflăm împreună!

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), atât forma „cheltui”, cât și „cheltuiesc” sunt acceptate ca fiind corecte. (atât în ceea ce privește indicativul, prezent, cât și conjunctivul prezent):

 

 

cheltuí (a cheltui) vb.ind. prez. 1 sg. cheltuíesc / chéltui, imperf. 3 sg. cheltuiá; conj. prez. 3 să cheltuiáscă / să chéltuie

 

 

 

 

Ceea ce este de remarcat de la o variantă la alta este mutarea accentului. Dacă în forma scurtă „cheltui”, accentul va sta pe prima silabă, în cazul formei „cheluiesc”, accentul, conform DOOM2 va sta pe ultima silabă.

 

 

Să vedem și o scurtă definiție a termenului, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

CHELTUÍ, cheltuiesc, vb. IV. Tranz. 1. A da o sumă de bani pentru a cumpăra sau a plăti ceva, pentru a ajuta pe cineva etc.; (peior.) a risipi, a irosi banii pe ceva, cu cineva etc. 2. A consuma, a folosi energie, timp etc. [Prez. ind. și: chéltui] – Din magh. költeni.

 

O definiție mai amplă ne oferă Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

cheltuí [At: COD. VOR. 30/14 / V: (învchiel~, chil~ / Pzi: ~iésc și (Trs~ui / E: mg költeni1 vr A se risipi. 2-3 vt A da bani pentru a procura ceva sau spre a atinge un scop. 4 vt A cumpăra. 5 vt A suporta sumele de bani cerute de ceva. 6 vt A-și întrebuința banii sau averea spre a ajuta pe cineva. 7 vt (Pex) A da bani nechibzuit Si: a irosi, a prăpădi, a risipi. 8 vt (Cu complementele mâncare, băutură) A consuma. 9 vt (Trsînv) A vinde. 10 (Îrgirn) A mărita. 11-12 vtr A se face sau a avea cheltuieli (mari) cu ceva. 13 vr A se întrebuința bani mulți spre a ajunge ceva. 14 vs (Înv) A se întreține. 15 vt A consuma energie spre a ajunge la ceva. 16 vt A întrebuința timpul spre a ajunge la ceva. 17 vt A petrece (timpul, viața) cu ceva (sau cu cineva). 18 vt (D. bunuri materiale sau morale) A întrebuința. 19 vr (D. oameni) A se consuma fizic și intelectual.

 

Prin urmare:

Corect: cheltui, cheltuiesc

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

„Absent” sau „apsent” Care este forma corectă în limba română?

 

 

„Cheltui” sau „cheltuiesc”? Cum conjugăm acest verb?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat