Ce înseamnă „bildungsroman”?

Ce înseamnă „bildungsroman”?

Literatura ne face cunoștință cu acest termen consistent: de bildungsroman. Ce înseamnă el și cum îl identificăm? Citește și află. Te va ajuta la examenul de bacalaureat.

 

Vom începe cu etimologia lui, aflând că provine din cuvânul german bildungsroman, păstrat sub aceeași formă și în română. După o traducere literară ar fi „roman de formare”. El face referire la prezentarea procesului de formare al unui personaj datorită influențelor și a experiențelor trăite.

Să aruncăm o privire și în DEX asupra explicațiilor date:

BILDUNGSROMÁN, bildungsromane, s. n. Roman care prezintă procesul de formare a unui caracter (2). – Din germ. Bildungsroman.

 

Atât în literatura universală, cât și în literatura română, tema maturizării eroului este una comună. Individualizarea ei se realizează doar la nivelul formării personalității protagonistului. Acesta pornește pe un drum al formării, devenind din neinițiat, inițiat.

Să dăm și câteva exemple de bildungsromane din literatura română. Dacă mergem pe direcția operelor literare studiate în liceu vom aminti de Enigma Otiliei a lui George Călinescu, de Baltagul lui Mihail Sadoveanu și multe altele. Primul roman pune în centrul narativ educarea personalității tânărului Felix, influențat de iubirea Otiliei și materialitatea universului uman. În Baltagul Gheorghiță evadează brusc din lumea copilăriei, devenind bărbatul responsabil de care avea nevoie Vitoria în cautarea disperată a soțului său.

Chair și basmul cult, Povestea lui Harap-Alb (Ion Creangă), are caracter de bildungsroman, chiar dacă nu este un roman propriu-zis, deoarece acțiunea se centrează pe evoluția personajului principal. Harap-Alb, meziunul familiei, ajunge unde nu ar fi crezut  vreodată. El nu are puteri miraculoase, dar dobândește pe parcursul drumului său o serie de trăsături care îl ajută să se definească.

Charles Dickens în Marile speranțe, J.W. Goethe în Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister și Thomas Mann în Muntele Vrăjit inserează caracterul de bildungsroman în prozele expuse. Acestea sunt doar trei exemple de texte literare din literatura universală care se axează pe această temă.

Așa că, dacă este cazul, nu uita să incluzi în eseul tău pentru bacalaureat și noțiunea de bildungsroman care îți va putea aduce un mare plus. Dar înainte de a fi folosite, acestea trebuie înțelese foarte bine. Mult spor în pregătirea ta! 🙂

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

JOC: Recunoaște scriitorul textului literar

Ce înseamnă „bildungsroman”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat