„Curcubeie” sau „curcubee”?

„Curcubeie” sau „curcubee”?

Un curcubeu larg întins deasupra cerului este minunat după o ploaie caldă de vară. Dar dacă tot aminteam de curcubeu, cum ar fi să ne gândim la mai multe din acestea. Cum am spune: curcubee, curcubeuri sau curcubeie? Vă invit să rezolvăm această dilemă.

Forma de plural a substantivului despre care discutăm ne ridică semne de întrebare deoarece nu prea este des utilizată. Acest cuvânt a pătruns cu foarte mult timp în limba română, considerându-se a fi asfel autohton. El provine din latină, curvus care înseamnă îndoit, nume datorat formei sale.

Poate unii dintre voi sunteți surprinși să aflați că pluralul cuvântului curcubeu este curcubie, formă acceptată de DOOM2, în detrimentul celor de curcubee sau curcubeuri.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române,

CURCUBÉU, curcubeie, s. n. 1. Fenomen optic datorat refracției, reflexiei totale și dispersiei luminii solare în picăturile de apă din atmosferă și care are aspectul unui imens arc multicolor desfășurat pe cer. ♦ Fascicul de raze luminoase care apar uneori noaptea pe bolta cerească. – Cf. lat. curvus „îndoit”, „curb”, concurvare „a îndoi”.

Prin urmare,

Corect: curcubeie

Greșit: curcubee, curcubeuri

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

Vezi și:

„Cumsecade” sau „cum se cade”?

„Curcubeie” sau „curcubee”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat