În cadrul acestui articol, vom posta baremul pentru testul de antrenament numărul 2 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 13 septembrie 2022 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.
Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă.
Descarcă: Testul 2 de antrenament pentru Evaluarea Națională (13 septembrie 2022)
Descarcă: Baremul pentru testul 2 de antrenament pentru Evaluarea Națională (13 septembrie 2022)
Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..
Texte suport folosite:
Textul 1
Într-un orăşel neînsemnat, se afla un birt sărăcăcios. Acolo se adunau, la vremea mesei, muncitorii de la o fabrică vecină. Erau lucrători săraci şi nu le dădea mâna să se înfrupte din multe feluri. Aşa că ştergeau cu miez de pâine sosul farfuriilor până ce nu mai rămânea nimic în urma lor.
În preajma birtului se oploşise un câine slab şi flămând ca vai de el. Dădea târcoale meselor, dar nu se alegea cu mare lucru. Abia înfuleca, pe ici-colo, câteva firmituri căzute pe sub scaune. Să capete un os ori o bucată muiată în sos gras, nici vorbă de aşa ceva! Câinele se lingea pe bot şi îşi strâmba gâtul, tot aşteptând să se milostivească vreun muşteriu.
De la o vreme, băga el de seamă cum mergea orânduiala birtului. Ca să-şi împuţineze cheltuielile, stăpânul nu tocmise nici un băiat ori o fată de serviciu. Fiecare muşteriu se ducea singur la oblonul dinspre bucătărie, suna un clopoţel, îşi căpăta porţia şi pleca la masă cu farfuria plină.
„Hm! Îşi spuse câinele în sine, într-o bună zi. Mi se pare că e rost să mă înfrupt şi eu dacă voi avea puţin noroc”. Zis şi făcut. A aşteptat până ce au plecat muncitorii de la masă. Apoi s-a apropiat de oblon şi a tras cu dinţii de frânghia clopoţelului. Clopotul a sunat, oblonul s-a deschis şi bucătăreasa a pus, ca de obicei, o farfurie plină cu mâncare pe pervazul oblonului. Nu s-a uitat să vadă cine sunase. Ştia că lucrătorii sunt nevoiaşi, dar cinstiţi; după ce mâncau, fiecare trecea pe la tejgheaua birtaşului să-şi plătească porţiile.
Câinele se căţără până la farfurie, înfulecă mâncarea cu mare poftă şi, după ce s-a lins pe bot, a plecat frumuşel la plimbare. Azi aşa, mâine aşa, aşa o săptămână. Începuse să se îngraşe. El era cel mai credincios muşteriu al birtului.
Dar cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, într-o zi pungaşul a fost prins. Cea dintâi pornire a birtaşului l-a indemnat să apuce mătura de coadă şi să-i dea vinovatului o lecţie straşnică. Însă inscusinţa animalului îl înduioşase. Nu-l alungă şi nici nu-l luă la rost.
Din acea zi îi îngădui să-şi ia porţia pe faţă, odată cu muşterii din fiecare zi.
Câinele venea, suna clopoţelul, îşi căpăta porţia, apoi trecea pe la tejghea, clătinând din coadă, în semn de mulţumire. E drept că îşi plătea mâncarea acum, păzind birtul şi curtea de hoţi.
a (se) opliși = a-şi găsi adăpost, a (se) stabili
muşteriu = client, cumpărător
Cezar Petrescu, Câinele cel isteț
Textul 2
Animale masive şi grele, provoacă frică oricărui le văd, sunt foarte isteţe şi sunt recunoscuţi pentru faptul că sunt animale foarte bune de pază, neînfricate, care vor sări pe orice prădător va pătrunde în curtea sa, fără nicio emoţie.
Ciobănescul carpatin
Este un animal foarte putermic, cu un aspect impozant, este originar din România şi este recunoscut şi de asociaţiile care omologhează rasele. Ciobănescul carpatin este curajos şi deştept, un animal care nu are teamă şi se poate acomoda inclusiv la traiul în apartament, numai să-l scoţi zilnic la plimbare. Este, totuşi, cel mai fericit atunci când are şi o curte la dispoziţie şi este răspândit pe tot teritoriul României.
Ciobănescul mioritic
Se regăseşte cu precădere în Sibiu şi Braşov şi au origini străvechi, specialiştii spunând că au existat dovezi ale existenţei acestei rase pe vremea migraţiei triburilor celţice. Are talia mare, e bine dezoltat, masiv, şi două straturi de blană, moale şi foarte des la bază şi lung şi aspru în rest. Este energic şi loial şi se recomandă să aparţină unei singure familii. Are nevoie de îngrijire în mod permanent, va năpârli în perioadele specifice, aşa că trebuie periat bine la o săptămână.
Ciobănesc corb
Este răspândit în zona Carpaţilor Meridionali şi Subcarpaţi, iar numele de corb l-au primit datorită culorii negre care le îmbracă trupul. Este un animal foarte puternic şi impozant, care latră puternic, aşa că nu este potrivit pentru o familie care locuieşte la bloc, având nevoie şi de spaţiu de mişcare.
Ciobănesc de Bucovina
Se găseşte în nordul ţării noastre, în trecut această rasă era folosită de daco-romani pentru vânat sau pentru a le păzi turmele interminabile de oi. Este masiv, dar nu greoi, se găseşte în diverse combinaţii de culori, dar cea mai comună este alb cu pete negre sau nisipii. Latră puternic, dar este calm şi foarte echilibrat.
„4 rase de câini românești cu care ne mândrim în toată lumea”, animalepierdute.ro
Descarcă materialele .pdf „Testul de antrenament” și „Baremul pentru testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Follow pe Instagram
Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici
Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și: