În cadrul acestui articol, vom posta baremul pentru testul de antrenament numărul 18 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 20 septembrie 2023 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.
Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă.
Descarcă:
TEST DE ANTRENAMENT nr. 18 VOX VALACHORUM
Descarcă:
Barem Test de antrenament nr.18 VOX VALACHORUM
Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..
Texte suport folosite:
Textul 1
Într-o fântână limpide
La codru, pe la munte,
Văzându-şi cerbul coarnele
Ce-i se-nalţă pe frunte,
Lăuda podoaba gemene,
Dar bănuit-au foarte
Cum şi picioare-asemene
Nu-i dă nedreapta soarte,
Zicând Ramosul creştetul,
Mândria frunţii mele,
Chiar ca copacii codrului
Se nalţă către stele
Aleu, cum şi picioarele
N-au formă, nici tărie,
Că ele chiar ca fusele
Sunt făr-analogie
Dar când aşa se critică,
Răsună-n jur tufarii,
Din care fără tropote
Ies sprintenei ogarii
Cerbul de spaimă tremură
C-un salt la fugă împunge
Şi din câmpină repede
Între tufari ajunge
Urâte mădulările
L-ar fi putut s-ajute,
De nu-i era de piedică
Podoabele cornute
Cerbul în dese ramuri
Intrând, abia s-aburcă,
Căci lăudate-i coarnele
La trecere-l încurcă
Dar când ogarul dintele
Încruntă-n şold, sărmanul
Cerbul odoru-şi blastămă
Ce-i creşte pe tot anul!
Decât folosul, multe ori
Deşertăciunea place,
Care apoi de-a pururea
În daune se preface.
Gheorghe Asachi, Cerbul la fântână
Textul 2
- Areal: Toate continentele
- Habitat: Păduri întinse
- Hrană: lujeri, muguri, scoarță de copac
- Mărime: 100 – 220 cm (37 – 87 inch)
- Greutate: 100 – 300 kg
- Viteză: 70 km/h
- Culori: maro, crem, alb, portocaliu
- Reproducere: 1 – 2 pui
- Prădători: lupul, ursul, puma
- Trăiește: în turmă
- Media de vârstă: 10 – 20 ani
- Particularități: Coarne impresionante
Cerbul aparține familiei Cervidae și este un mamifer din categoria rumegătoare, paricopitate. Această familie cuprinde cca 45 de specii, din care se pot aminti căprioara, renul și elanul.
Caracteristice cerbului sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi. Cerbul este un mamifer ierbivor de culoare brun – roșcată.
Cerbii sunt mai mari decât ciutele și, spre deosebire de acestea, prezintă coarne caduce. Ca ordin de mărime, masculii au greutăți cuprinse între 180-300 kg, iar ciutele între 80-150 kg.
Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârstă și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai. La viței, atunci când împlinesc vârsta de 1 an, în luna mai, începe creșterea primului rând de coarne, creștere care se termină în septembrie. Aceste coarne sunt, de regulă, sulițe lungi de 20-30 cm.
Longevitatea cerbului este apreciată în libertate la cca 18-20 ani, însă în natură cerbii ajung rar la această vârstă. La vârsta de 12-14 ani cerbii ajung la maturitate. Vârsta exemplarelor vii se apreciază în funcție de aspectul exterior și de trofeu, iar cea a animalelor împușcate după uzura danturii.
Cerbul, toateanimalele.ro
Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!
Descarcă materialele .pdf „Testul de antrenament” și „Baremul pentru testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine: