Testul de antrenament nr.19: Evaluarea Națională 27.09.2023

Testul de antrenament nr.19: Evaluarea Națională 27.09.2023

În cadrul acestui articol, vom posta testul de antrenament numărul 19 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 20 septembrie 2023 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

 

sigla titlu Vox Valachorum

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

Testul de antrenament nr. 19

Descarcă: Test de antrenament nr. 19

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

Textul 1

Eram uluită. Nu doar că salvasem un condor de la Zoo, nu doar că locuiam cu el în camera mea, dar pasărea asta știa să citească și să scrie. Puteam să vorbim.

 I‑am dăruit pixul meu alb în formă de pană, ca să nu se mai jumulească.

Scria scurt, concis, fără explicații inutile.

Știa să scrie și pe față, ca noi, dar și pe dos – adică așa cum citea el unele plăcuțe transparente de la Zoo, văzute din spate, din cușcă. Răspunsurile lui scurte erau scrise ba așa, ba așa, și de aceea foloseam mereu coli noi, neîncepute. Trebuia, la nevoie, să pot întoarce foaia pe dos și să citesc răspunsul privind în lumină.

Făcea unele mici confuzii adorabile. Scria unele cuvinte așa cum se aud. Iar uneori dădea câte un accent spaniol unui cuvânt. Nu părea s‑o facă din neștiință, ci era un fel de marcă personală, cum fusese acel strigăt de „Ajutor!“. Cred că, din punctul lui de vedere, era foarte corect.

Într‑o dimineață, când stăteam și ne uitam pe fereastră, a trecut un avion. Isidor a luat o coală și a scris cu pixul‑pană:

AVION CU MODOR

IA‑MĂ ȘI PE MINE‑N ZBOR!

Am făcut un avion de hârtie și l‑am lansat de la geam, privind amândoi cum plutește înainte, coboară, face o roată și poposește între crengile înverzite ale magnoliei.

Am citit iarăși paginile de internet despre condor. I‑am înșirat cu voce tare informațiile care mi se păreau cele mai interesante. Selectam tot ce consideram important, i le citeam rar, răspicat, mă opream și mă uitam la el, ca să văd dacă are ceva de întrebat. Era limpede că pe majoritatea le auzea pentru prima oară.

Am înțeles că Isidor știa mult mai multe despre tot ce e‑n jur decât despre el. Din cușca lui, observase lumea vreme de patruzeci de ani, învățase o grămadă de lucruri privind și ascultând, dar despre el însuși nu știa la fel de multe. În fond, nu mai întâlnise pe altul ca el.

— Condorul andin (Vultur gryphus) este răspândit în Munții Anzi și pe coasta vestică a Americii de Sud. Are cele mai mari dimensiuni dintre toate păsările din emisfera vestică, am citit.

Isidor a ridicat din umeri.

M‑am întins și‑am luat globul pământesc de pe un raft de deasupra biroului. L‑am rotit, apoi i‑am arătat cu un deget America de Sud, coasta vestică.

Mi‑a urmărit degetul foarte atent.

— Condorul are lungimea de 1‑1,5 metri și deschiderea aripilor de 3‑3,5 metri, am continuat.

Isidor s‑a ridicat în picioare, a plecat capul și a privit în jos, de parcă și‑ar fi estimat înălțimea. Apoi a întins o aripă ușor, spre perete, atent să nu dărâme calendarul.

M‑am ridicat și eu în picioare, am stat amândoi drepți, umăr în umăr. Eram un pic mai înaltă ca el. Dacă îndoiam genunchii, eram aproape la fel. Știam că eu am un metru și cincizeci și șase de centimetri.

Apoi am adus metrul de croitorie din camera părinților și i‑am măsurat aripa. Corespundea. Avea, de la subsuoară la vârful terminat cu șase pene mari, un metru și șaizeci de centimetri. S‑a gâdilat când l‑am atins cu capătul metalic al metrului și‑a țopăit ușurel, scoțând un gâlgâit.

— Ești foarte bine, i‑am zis râzând.

El m‑a privit serios, sau cel puțin așa mi se părea, după pliul care continua dinspre despicătura ciocului în sus, pe obraz, către ochi. Despicătura asta făcea niște curbe ușoare, un fel de zig‑zag blând, cu capătul în jos. Ne‑am așezat la locurile noastre.

Veronica D. Niculescu, O vară cu Isidor

Textul 2

Doi pui de condori californieni, o specie pe cale de dispariție, zăriți lângă Parcul Zion, SUA

Descoperirea a două cuiburi de condori californieni reprezintă un prilej de bucurie pentru experții în fauna sălbatică. În plus, este prima oară când biologii descoperă mai multe cuiburi în același sezon de împerechere.

Experții speculează că un pui a eclozat în jurul datei de 16 aprilie. Cuibul este situat lângă Angels Landing, un traseu montan cunoscut. Același cuib a fost activ și în 2019, când condorul denumit Condor 1000 a zburat pentru prima oară cu succes.

Acum este folosit din nou de aceeași pereche de condori adulți și a primit numele California Condor 1111. De îndată ce pasărea va fi capabilă să zboare, va petrece aproximativ încă doi ani cu părinții înainte să devină complet independentă.

„Am fost foarte bucuroși să auzim că perechea de condori din Zion a ales să își facă din nou cuibul în peștera de lângă Angels Landing. Zona oferă oportunități excepționale de a zări condorii, atât pentru experți cât și pentru vizitatori”, spune Janice Stroud-Settles, managerul programului Wildlife din Parcul Național Zion.

Al doilea pui a eclozat în jurul datei de 11 mai, iar cubul se află pe locul Biroului de Administrare a Terenurilor, la est de parcul național care atrage anual circa 3.5 milioane de vizitatori.

„Aceasta este prima încercare a femelei cu numărul 801 de a-și face un cuib și am fost surprinși să urmărim acest parcurs”, spune Tim Hauck, managerul programului Peregrine Fund Condor Program.

„Femela are doar 6 ani. Deși condorii sunt capabili să se împerecheze încă de la 5 ani, de obicei acest lucru nu se întâmplă până nu ating vârsta de 8 ani.”

Biologii au fost surprinși să descopere și că masculul este un condor în vârstă de 10 ani.

„Am fost norocoși că această pereche și-a făcut cuibul într-un loc din care îi putem urmări foarte bine. Poate fi extrem de dificil să vezi interiorul unui cuib de condor, deoarece sunt situate de obicei în peșteri sau pe stânci foarte înalte.” spune Hauck.

 

Sursa: https://www.digi-animalworld.tv

 

 

 

 

Descarcă materialul .pdf „Testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023

Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă

Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023

Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023

Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]

 

*imagine reprezentativă generată cu AI

Testul de antrenament nr.19: Evaluarea Națională 27.09.2023

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat