„Azile” sau „aziluri”? Care este forma de plural?

aziluri sau azile forma plural

Formele de plural sunt printre cele mai buclucașe greșeli din limba română. De aceea este foarte important să verificăm și în DOOM3, înainte de a ne pronunța asupra unei forme de care nu suntem siguri. Despre substantivul „azil” vom discuta în cadrul acestui articcol. Cum este corect, până la urmă: „azile” sau „aziluri”?

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), singura formă corectă de plural pentru „azil” este „azile”:

 

DOOM3

azíl s. n.pl. azíluri

 

 

 

Deși forma „aziluri” este menționată în unele lucrări, aceasta nu este conformă cu limba standard, prin urmare, utilizarea acesteia nu este recomandată! Conform DOOM2, „aziluri” era considerată corectă, însă, odată cu apariția DOOM3, doar forma „azile” este acceptată de normă.

 

Acum haideți să vedem care este definiția acestui termen, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

 

AZÍL, aziluri, s. n. 1. Loc unde cineva găsește ocrotire, adăpost, refugiu. ◊ Drept de azil = drept de a se stabili pe teritoriul altei țări, de care se bucură în virtutea legii un refugiat politic. 2. Instituție de asistență socială pentru întreținerea bătrânilor, infirmilor, copiilor orfani etc. – Din fr. asile, lat. asylum.

 

O definiție mai „generoasă” găsim în Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

azil sn [At: BĂLCESCU, M. V. 7/24 / S: asil / Pl: ~e, (înv~uri / E: fr asile1 (Ant) Loc inviolabil, în care găseau scăpare cei condamnați. 2 (Pex) Loc de scăpare. 3 (Pex) Loc de siguranță. 4 (Pex) Refugiu. 5 Instituție caritabilă care adăpostește și întreține copii, bătrâni, infirmi, săraci. 6 Local în care funcționează un azil (5). 7 (Înv) Persoană care ocrotește. 8 (ÎsDrept de ~ Drept al cuiva de a se stabili pe teritoriul unei țări al cărei cetățean nu este. 9 (Îs) ~ politic Acordare de către un stat a dreptului de intrare și stabilire pe teritoriul său unei persoane străine persecutate în țara sa din motive politice.

 

 

Prin urmare,

Corect: aziluri

Greșit: azile

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Azile” sau „aziluri”? Care este forma de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat