Ne vom vedea altădată sau altă dată dacă ești ocupat astăzi? Voi cum scrieți în acest caz? Pentru că această exprimare este deseori folosită, este necesar să consultăm dicționare pentru a stabili corectitudinea termenilor.
Altădată este un adverb format din altă și dată care face referire la timpul în care se desfășoară o anumită acțiune. El este sinonim cu altcândva, odată, cândva. Pentru mai multe detalii analizați secțiunea extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române in 2009 de mai jos.
ALTĂDÁTĂ adv. Într-un moment nedeterminat din trecut sau din viitor; odată, cândva, altcândva. – Altă + dată.
Dacă am stabilit că altătată este o variantă corectă, acest lucru nu înseamnă că excludem forma altă dată. Dimpotrivă, în situația prezentată regăsim o locuțiune adverbială care are sensul de „în altă împrejurare” sau „în alt context”.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 dictează norma, iar în funcție de sens se utilizează diferit, alternând între adverb și locuțiunea adverbială.
altădátă (odinioară) adv.
áltă dátă (în altă împrejurare) loc. adv.
Pentru a te asigura că scrii corect, nu uita să înlocuiești mereu în mintea ta sensurile celor două lexeme, stabilind astfel varianta optimă.
Altădată era mai veselă când ne întâlneam.
Ne vom vedea altă dată dacă ești ocupat astăzi.
Prin urmare:
Corect: altădată (odinioară), altă dată (în altă împrejurare)
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, cu siguranță te interesează și alte materiale. Ai o listă cu câteva selecții mai jos!