Trebuie să rezolvăm acum problema cu dublarea literei „n”. În ce situație se întâmplă acest fenomen și de ce? Să fie și cazul verbului „a se îneca”?
Pentru a înțelege lucrurile în profunzmea lor, să începem cu etimologia termenului. „Îneca” este infinitivul, alcătuită din prefixul „în-” alături de lexemul „neca”, aceasta din urmă fiind o formă învechită din limba latină pentru „a ucide”. Elementele sale componente ne conduc spre explicația vocabulei:
Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009)
ÎNECÁ, înéc, vb. I. 1. Refl. și tranz. A muri sau a face să moară prin sufocare în apă (sau în alt lichid). ◊ Expr. (Refl.) A se îneca (ca țiganul) la mal = a suferi un eșec în ultimul moment. 2. Refl. (Despre nave) A se scufunda. ◊ Expr. Parcă i s-au înecat corăbiile, se spune cuiva când e trist, indispus. ◊ Fig. A se cufunda, a se afunda. 3. Tranz. (Despre ape) A inunda un loc, o arătură etc. ♦ Fig. A copleși, a înăbuși. 4. Refl. și tranz. A (se) sufoca, a (se) înăbuși. ♦ Tranz. (Despre plâns, lacrimi) A podidi (împiedicând respirația). – În + neca (Înv. „a ucide” < lat.).
Și, totuși, se dubează „n”-ul? Răspunsul este NU! De ce? Pentru că este un cuvânt interiorizat cu mult timp în limbă, păstrându-se așa cum se vede el garfiat. De plidă, în cazul verbului „a se înnora”, se alătură prefixul „în-” substantivului „nor”. Dar verbul nostru care se referă la moartea prin sufocare în apă face excepție de la această regulă.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2005)
îneca (a ~) vb., ind. prez. 3 îneacă
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
îneca (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. înec, 2 sg. îneci, 3 îneacă; conj. prez. 1 sg. să înec, 3 să înece; imper. 2 sg. afirm. îneacă
Ambele articole de dicționar (mai sus menționate) propun unica variantă, la cere se alipesc și alte informații referitoare la formele sale în funcție de modurile și timpurile verbale.
Să înotăm cu grijă pentru a nu ne îneca.🌊
În concluzie:
CORECT: îneca
GREȘIT: înneca
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Follow pe Instagram
Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici
Ți-a plăcut tarticolul? Vezi și: