„A râde” sau „a se râde”?

„A râde” sau „a se râde”?

De nenumărate ori auzim verbul „a se râde” și de puține ori „ a râde” . Probabil se crede că este un verb reflexiv, însă țin să vă anunț că nu are nimic de-a face cu acesta. Pentru mai multe explicații râmâi alături de noi.

Particula „se” (care ar trebui să fie pronume reflexiv) nu își are locul în acest context, întrucât plastic gândind nu ne putem râde pe noi, ci râdem de ceva. Dacă există situații în care râdem de faptele noastre, indicat este să reformulăm eunțul, spunând de exemplu: „Am râs de fapta mea.”.

Verbul latinesc, mamă a cuvântului românesc, este „ridere”. Dacă deschidem filele dicționarului la litera R vom întâlni și cuvântul nostru, prezentat astfel:

RẤDE, râd, vb. III. Intranz. 1. A-și manifesta veselia sau satisfacția printr-o mișcare caracteristică a feței și a gurii, scoțând în același timp sunete specifice, succesive și nearticulate. ◊ Expr. A râde (sau, rar a-și râde) în barbă (sau pe sub mustață) = a râde reținut, pe ascuns. (Rar) A râde galben = a râde fals, silit (prefăcându-se că se bucură). A râde (cuiva) în nas (sau în față, în obraz) = a sfida pe cineva; a-și bate joc de cineva care este de față. 2. A se distra; a se amuza, a face haz de ceva. ♦ A fi mulțumit, vesel, fericit; a se bucura. ♦ (Cu determinări în dativ sau introduse prin prep. „la”) A arăta cuiva simpatie, surâzându-i. ♦ (Despre soartă, noroc) A-i fi cuiva favorabil, prielnic. 3. A-și bate joc de cineva sau de ceva; a face haz, a se amuza pe socoteala cuiva sau a ceva; a lua în râs. ◊ Expr. Râd (sau ar râde) și câinii (sau și curcile, ciorile) de cineva, se zice despre cineva care s-a făcut de rușine, s-a compromis. ♦ A nu ține seama de ceva; a nesocoti, a desconsidera, a disprețui. – Lat. ridere.

Verbul tranzitiv este parte componentă a multor expresii precum: a râde în barbă / pe sub mustață (a râde reținut), a râde galben (a râde fals), a râde în nas (a sfida pe cineva) și altele.

Aceeași probelemă se regăsește și în cazul altor verbe, nu este un caz izolat, cum ar fi: a se răci, a se merita, a se risca  etc. Iată și expricațiile oferite de Dicționarul Ortografic, Ortoepioc și Morfologic al Limbii Române din 2005.

rấde (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. râd, 1 pl. rấdem, perf. s. 1 sg. râséi, 1 pl. rấserăm; conj. prez. 3 să rấdă; ger. râzấnd; part. râs

Prin urmare,

Corect: a râde

Greșit: a se râde

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

 

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

„A râde” sau „a se râde”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat